Hlavní obsah

Beethovenova Osudová na Jarolímově pokoji v hotelu Hilton v Baku nezněla

zp (Baku)Sport.cz

Beethovenovu nahrávku symfonie č. 5 si sebou nepřivezl, takže v hotelu Hilton si ji trenér české fotbalového reprezentace ani pouštět nemohl. Karel Jarolím měl před předposledním dílem zbabrané kvalifikace o světový šampionát v Rusku 2018 jiné starosti než naslouchat tónům Osudové. „Neberu dnešní den jako osudový,“ odrážel v Baku ataky směrující k tomu, aby poodhalil něco ze své budoucnosti.

Trénink české fotbalové reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

Nahnuté to má, to ví sám nejlépe. Někdejší nejvyšší boss českého fotbalu Miroslav Pelta mu sice podáním ruky slíbil, že ho ve funkci podrží, když v kvalifikaci o světový šampionát 2018 s nově se rodícím národním týmem neuspěje, jenže Peltu odvála ze Strahova aféra s dotacemi a Jarolímovi zůstala jen vzpomínka na podanou ruku a předsedův slib.

Pravdou sice je, že Pelta své sliby vždycky plnil a o své věrné se dokázal postarat, což nadšeně potvrdí hráči i trenéři, kteří prošli jeho Jabloncem, jenže teď už na Strahově rozhodují jiní mocní. A ti k Peltovi na konzultaci nechodí, natož aby na něm chtěli, aby jejich rozhodnutí posvětil.

Kvalifikační zápas MS 2018 Ázerbájdžán - ČR se hraje dnes od 18.00 našeho času v Baku, řídí ho Francouz Millot, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz

Marně tedy může reprezentační kouč s hořkou ironií v hlase vykládat: „Asi za Peltou půjdu, abych se zeptal, co bude dál."

Pelta by nejspíš potvrdil, že mu čtyři roky hájení slíbil, když ho z Mladé Boleslavi k národnímu mužstvu lanařil a že jako šíbr znalý fotbalových poměrů dopředu věděl, že Rusko je pro český fotbal zmítající se po evropském šampionátu ve Francii a exodu spousty hráčů zemí zapovězenou, jenže co by to Jarolímovi bylo v současné situaci platné? A k čemu by mu byl Peltův slib, že výsledky a postup od něho očekává až za dva roky v kvalifikaci o EURO 2020?

Teď mu zní v Ázerbájdžánu Beethovenova Osudová.

„Osobní věci jdou stranou, Máme devět bodů, dva zápasy ještě zbývají, takže věřím, že uděláme vše proto, abychom bodový zisk navýšili," utěšuje Jarolíma představa, že by duely s Ázerbájdžánm dnes v Baku a se San Marinem v neděli v Plzni mohly vynést reprezentaci šest bodů a tudíž odvrácení blamáže, jakou český fotbal v kvalifikacích o svět a Evropu ve své historii nepamatuje.

Neuspět v Baku by znamenalo skončit až za Ázerbájdžánem. Zažít potupu, jaká tady nikdy nebyla.

„Jsme připraveni, ale jak zápas dopadne je věc jiná," nechal se trenér slyšet před konfrontací v Baku s vědomím toho, že protivník vedený Chorvatem Prosinečkim už nepatří mezi pouhé nazdárky hrající kvalifikaci jen proto, aby ji hráli.

„Bereme tento zápas i s výhledem do budoucna. Chceme, aby mužstvo bylo co nejlépe připraveno na kvalifikaci o mistrovství Evropy 2020," připomínal Jarolím, proč neměl zapotřebí si do Baku brát nahrávku Beethovenovy symfonie č.5.

Věří, že v Ázerbájdžánu osudový večer nenastane.

„Samozřejmě že bych se sem chtěl za tři roky podívat zase. A nikoli jen jako turista," pravil ostatně po zmínce o tom, že Olympijský stadion v Baku bude za tři roky hostit tři zápasy základní skupiny EURO 2020 a jeden čtvrtfinálový duel k tomu.

Otázkou ale samozřejmě je, zda mu Beethovenovu Osudovou nezahrají strahovští mocní, mezi nimiž už Pelta nesedí.

Reklama

Související témata: