Hlavní obsah

Rosický: Je to vítězství kreativity

BRATISLAVA

Za triumfální vítězství v Bratislavě byli svěřenci trenéra Brücknera při odchodu do kabin odměněni bouřlivým aplausem, autobus s českými hrdiny se pak dlouho prokousával davem několika set fandů od stadiónu k hlavní silnici. Vítězství nad Slováky na jejich půdě rozpumpovalo nejen fanoušky. S úsměvem opouštěli kabinu všichni čeští borci.

Článek

"Bylo to perfektní," rozplýval se Jan Koller, který vyhrál většinu hlavičkových soubojů s Ďuricou a vstřelil jeden z gólů. "Zvládli jsme to skvěle. Bylo to vítězství naší kreativity a pracovitosti," culil se kapitán Tomáš Rosický.

Klíčem k vítězství byly dva rychlé góly Libora Sionka. "Takový vstup do utkání by pomohl každému, mohli jsme totiž pak hrát s klidem a zezadu. Navíc Slováci ve snaze o srovnání stáhli hru na tři obránce, takže nám se otevřel prostor na krajích, čehož jsme dokázali využívat," vyprávěl obránce Tomáš Ujfaluši.

"Potvrdili jsme, jak moc dobře jsme připraveni. Samozřejmě nám situaci ulehčily dva rychlé góly Sionka, kterými jsme soupeře rozhodili. Ale troufám si tvrdit, že jsme skvěle pracovali celkově. Vždyť my jsme Slováky s výjimkou jedné šance v závěru prvního poločasu k ničemu nepustili. Dostali se do hry až za našeho tříbrankového vedení, ale to už jsme zápas jednoznačně kontrolovali," říkal Koller.

Čech: Skvělý týmový výkon

Na hrotu nastoupil narozdíl od utkání s Walesem osamocen. "Nemám s tím problém. Kluci mě dobře doplňovali. Zejména Libor Sionko s Tomášem Rosickým. Navíc jsme dokázali sbírat hodně míčů po hlavičkových soubojích, takže to bylo skvělé. Taktika byla záměrně zvolena tentokrát trošku defenzivnější, protože jsme moc dobře věděli o ofenzivní síle Slovenska," vysvětloval Koller.

Sám přispěl jednou trefou k excelentnímu vstupu českého týmu do kvalifikace, ale hlavním hrdinou byl Libor Sionko. "On ukázal, že může zcela plnohodnotně nahradit Karla Poborského," přesvědčoval Koller.

"Libor potvrdil výbornou formu z Rangers, byl skvělý," chválil autora dvou gólů brankář Petr Čech. Skvělým zákrokem z nastaveného času první pětačtyřicetiminutovky, kdy u tyče lapil hlavičku Valachoviče, sebral Slovensku reálné ambice na zvrat.

"Mám radost, že jsem svojí troškou mohl přispět k vítězství. Byl to pro mě těžký okamžik, protože do té doby na mě prakticky nešla jediná střela," vykládal Čech. "Byl to odraz skvělého týmového výkonu a precizní práce obrany," chválil spoluhráče brankář Česka.

Posílili sebevědomí

To po nezdaru na mistrovství světa a lapsusu v přípravě se Srbskem zvládlo vstup do kvalifikace výborně. "Je to skvělé, do dalších zápasů můžeme vstoupit posíleni nejen vědomím bodů, ale především našimi výkony," mínil kapitán Rosický.

"Myslím, že sebevědomí jsme posílili vítězstvím nad Walesem, zejména tím zvratem v závěru, kdy už málokdo věřil ve vítězství. Tři body ze Slovenska jsou dalším impulsem, zvláště když Slováci chtějí bojovat o postup jako jeden z favoritů skupiny," přitakal Koller.

Slovenští hráči nesli vítězství alespoň navenek statečně. "Byli jsme přemotivovaní, navíc jsme neměli svůj den," mínil obránce Ján Ďurica, který strážil neúspěšně Kollera. "Byl excelentní. Při takové formě je skoro nemožného ho uhlídat," posteskl si řízný stoper. "Možná tam bude na naší straně nějaký komplex. Vždyť podobně je to i v hokeji při většině důležitých zápasů," pokrčil rameny bezradně záložník Ivan Hodúr. "Češi nám ukázali jak se hraje fotbal. Byli velmi disciplinovaní. My jsme jim až příliš chtěli ukázat, že jsme lepší," doplnil ještě Hodúr.

Reklama

Související témata: