Hlavní obsah

Dost bylo Číny. Dočkal se po boku dalšího exsparťana chystá na premiéru v Americe

Philadelphia
Aktualizováno

Papírování trvalo téměř týden, nakonec se však očekávaný přesun uskutečnil. Fotbalový reprezentant Bořek Dočkal během středy definitivně zamířil z čínského klubu Che-nan Ťien-jie do Philadelphie Union. Klub z MLS dotáhl hráčovo roční hostování. Bývalý hráč Sparty se tak může s čistou hlavou chystat na nedělní ligovou premiéru proti New England Revolution.

Foto: Sport Invest

Vítej v Americe! Zleva Bořek Dočkal a jeho agent Viktor Kolář.

Článek
Fotogalerie

Rodina chtěla z Číny za každou cenu. Záložník i jeho manželka Kamila mohou být spokojení. Stěhují se do Philadelphie, kde narazí na kolonii českých hokejistů místních Letců.

"Věcí, které mě na angažmá v Americe lákají, je samozřejmě víc. V první řadě fotbal. Chci si vyzkoušet soutěž, která je na velkém vzestupu, objevují se v ní zajímavá jména, každým rokem jde kvalita výrazně nahoru," poukazuje Bořek Dočkal. "Taky půjde o novou životní zkušenost pro mě i pro rodinu - ve smyslu nové kultury, zlepšení si jazykové vybavenosti, protože jsem nikdy neměl možnost žit v anglicky mluvící zemi. To jsou bonusy a věci, které také hrají roli v rozhodování," dodává.

Dočkal paradoxně za mořem narazí na dalšího bývalého hráče Sparty. Útočník Fafa Picault si během jara 2015 připsal v rudém dresu jen závěrečných osm minut nevydařené pohárové odvety v Jablonci. Ve Philadelphii se ovšem americký útočník činí, se sedmi góly byl Picault v loňské sezóne druhým nejlepším střelcem týmu.

Do Che-nanu záložník přestoupil před rokem ze Sparty za 230 miliónů korun. Šlo o druhou nejvyšší částku za přestup tuzemského hráče z domácí ligy do zahraničí.

Dočkalovi čekají druhý přísrůstek, proto mělo slovo těhotné Kamily velkou váhu.

Dlouhé odloučení od rodiny odmítl

"Svou roli hrály rodinné důvody. Očekáváme druhého potomka, setrvání v Číně by znamenalo poměrně dlouhé odloučení od rodiny, s čímž bychom se těžko smiřovali. Snažili jsme se najít řešení, probíhalo poměrně komplikovaně a dlouho. Che-nanu patří dík, že mě pochopili," líčí Dočkal.

"Bořkovu rodinnou situaci dobře známe, chtěli jsme mu pomoct. Možnosti a varianty jsme začali zjišťovat už ve druhé polovině podzimu 2017, vše jsme směřovali k tomu, aby mohl z Číny v zimním transferovém období odejít," shrnuje hráčův agent Viktor Kolář z agentury Sport Invest.

"Se zástupci Che-nanu jsme téma nakousli v lednu a ukončili je až teď. Jednání byla náročná, dlouhá a vzhledem ke specifičnosti země z našeho pohledu i trochu nestandardní. Je ale potřeba poděkovat představitelům čínského klubu za velkou vstřícnost. Našli jsme konsenzus, který je přijatelný pro obě strany. Myslím, že jsou teď všichni spokojení," zdůrazňuje Kolář.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články