Hlavní obsah

Složitá expedice. I kdyby někdo v derby překvapil čtyřmi góly, do Číny neodletí

Praha

Budiž exotika. Loni v zimě si soustředění v zemi svých vlastníků vyzkoušeli fotbalisté pražské Slavie. Nyní je bude následovat i národní tým, který se v příštím týdnu vydá na China Cup do Nan-ningu. Účast v turnaji, na němž si reprezentace zahraje s Uruguayci a poté buď s Walesem, nebo s Čínou, představuje složitější expedici, než je ve většině výjezdů do zahraničí běžné.

Fotbalovou reprezentaci čeká turnaj v ČíněVideo: Sport.cz

 
Článek

Dvanáctihodinová cesta, časový posun sedm hodin. Hned první komplikací je ovšem složitý proces při udělování víz do Číny. Pro všechny zúčastněné je třeba nejdřív obdržet zvací dopis, uzávěrka žádostí přitom byla již 20. února.

„Proto jsme ke zmíněnému datu pro jistotu nahlásili hned 48 hráčů. Ale stejně jsme zjistili, že na seznamu někdo chybí," avizuje manažer národního týmu Jaromír Šeterle.

„A kdyby teď třeba v derby dal někdo čtyři góly a rozhodli jsme se ho povolat, tak by bylo skoro nemožné ho zařadit, pokud na původním seznamu není," dává Šeterle divoký příklad.

„To snad ne! Takového bych přece chtěl," durdí se naoko trenér Karel Jarolím.

„Kdepak, už by to nešlo," ujišťuje Šeterle.

Pečlivý plán s Dočkalovým doporučením

Reprezentace se sejde v Praze v pondělí a večer se zúčastní vyhlášení Fotbalisty roku. Do Číny odletí v úterý, první duel s Uruguayí je na pořadu v pátek 23. března. O tři dny později si Češi zahrají o umístění proti domácímu výběru, nebo Walesu.

Šeterle program sladil po konzultacích s Bořkem Dočkalem, který loni působil právě v Číně a létal za svým chlebodárcem Che-nan Ťien-jie.

„Přípravou cesty jsme se podrobně zabývali, aby byl režim co nejpřirozenější pro organismus hráčů. Chtěli jsme letět už v úterý ráno, ale Bořek nám doporučil, ať start raději posuneme, abychom přiletěli do Číny v ranních hodinách," líčí manažer.

„Poletíme tedy přes noc, máme upravenější letadlo, aby hráči měli co největší komfort a mohli se prospat. Zajistili jsme jim i odpovídající jídelníček během cesty. Počítáme, že první den budou unavení, ale první noc se už vyspí v hotelu, což by mělo urychlit aklimatizaci," plánuje Šeterle.

Jediný znalec Číny zatím mimo hru

Pokud jde o Dočkala, který jako jediný má s Čínou zkušenosti, nedávno odešel na hostování do Filadelfie a v nominaci národního týmu zatím figuruje jen jako náhradník.

„S Bořkem komunikujeme, teď asi čtyři měsíce nehrál ostrý zápas. Čeká ho adaptace v novém působišti a bude potřebovat čas, aby se s novým prostředím sžil. Přesto říkal, že kdyby bylo potřeba, že s námi rád poletí. Je pozitivní," oceňuje Jarolím.

Reklama

Související témata: