Hlavní obsah

Do Číny se letí! Fotbalisté po komplikacích i díky pomoci Hradu vyrážejí na turnaj

Aktualizováno

Již dávno měli být v dějišti přípravného turnaje. Jsou však rádi, že tam vůbec dorazí. Česká fotbalová reprezentace odletí z Prahy na turnaj do Číny dnes zhruba v 10.45. Původní odlet byl naplánován na úterní odpoledne, jenže kvůli nečekané závadě na palivovém systému připraveného airbusu muselo mužstvo zůstat doma. Vedení FAČR považuje za malý zázrak, že se vzhledem k řadě komplikací zpoždění protáhlo na necelý den.

Foto: Jan Tauber

Tak přece, fotbalisté si zopakovali čekání na odlet...

Článek

Český celek měl odletět speciálem do dějiště turnaje v Nan-ningu v úterý kolem 14. hodiny a do Číny, kde je sedmihodinový časový posun, měl dorazit ve středu nad ránem středoevropského času. Úvodní zápas odehrají svěřenci trenéra Karla Jarolíma proti Uruguayi v pátek od 12.35 SEČ, v pondělí je pak čeká duel o umístění s domácím výběrem nebo Walesem.

Plány se ovšem dramaticky změnily. Kvůli poruše letadla se národní tým vrátil na letiště zase až ve středu dopoledne. Z Terminálu 3 se odlet plánuje na zhruba 10.45.

„Jak jsme prezentovali již včera, původní letadlo se bohužel nepodařilo opravit. V této souvislosti považuji opravdu za malý zázrak, že se nám během osmi hodin podařilo sehnat nové letadlo a během necelých 24 hodin jsme stihli zajistit veškeré formality včetně všech povolení a protokolů nutných ke vstupu do Číny," rekapituluje Martin Malík, předseda FAČR.

„Chtěl bych v tomto směru poděkovat státnímu aparátu, hradnímu kancléři a ministerstvu zahraničních věcí, kteří nám všichni v nepříjemné situaci poskytovali maximální součinnost. Šlo opravdu o vysoce nestandardní situaci a moc si vážím pomoci a obětavosti všech lidí, kteří se podíleli na jejím zdárném řešení," cení si Malík.

Kolem světa s křížovkou

„Po všech komplikacích jsme rádi, že můžeme odletět. A že budeme připraveni na zápas," líčí brankář Tomáš Koubek před dlouhou cestou.

„Do letadla mám připravené všechno, filmy, muziku, časopisy i křížovky. Snad cesta uteče, a hlavně se pokusím spát, protože člověk je dost unavený," plánuje Koubek.

Spánek na palubě ostatně mají hráči předepsaný.

„Aklimatizace a přivykání na sedmihodinový časový posun v Číně budou komplikované, ale máme jisté zkušenosti od sportovců, kteří se do těchto lokalit přesouvali před nedávnem. Třeba od tenistů nebo olympioniků a jejich poznatků z Pchjongčchangu," avizuje lékař národního týmu Petr Krejčí.

„O spánek se budou muset snažit všichni. A nejen v letadle... Podle nového harmonogramu přiletíme do Nan-ningu někdy kolem půlnoci, takže hned, jak dorazíme na hotel, půjdou všichni hráči dospat ještě alespoň tři čtyři hodiny přímo na místě," opakuje doktor příkaz dne.

„Jestliže budeme v Číně den před prvním zápasem, nebude mít opožděný přílet na hráče a jejich výkony zásadní vliv," ujišťuje Krejčí.

Reklama

Související témata: