Hlavní obsah

Vydra se vrací do reprezentace, v nominaci na kemp není žádný nováček

Aktualizováno

Světový šampionát v Rusku se odehraje bez nich, přípravný kemp však nepodceňují. Prakticky nejsilnější možnou sestavu povolal trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím na červnové přípravné zápasy s Austrálií a Nigérií na soustředění v Rakousku. Téměř po dvou letech se vrací útočník Matěj Vydra, v nominaci pak zatím nefiguruje žádný klasický nováček.

Trenér Karel Jarolím vysvětluje, proč na přípravu v Rakousku nominoval menší počet hráčůVideo: Sport.cz

 
Článek

Žádné překvapení se nekoná, nominace reprezentace je bez nových tváří. Obránce Jakub Jugas sice jako jediný ještě nemá ani jeden mezistátní start, s národním týmem však už dvakrát byl.

„Dá se říci, že sázíme na osvědčené a prověřené hráče, další si však mohou o pozornost říci. Možná během týdne ještě nominaci rozšíříme," avizuje trenér Karel Jarolím.

„Čekají nás dva zápasy s kvalitními soupeři. Naposledy jsme byli spolu v březnu, v rámci stabilizace se potřebujeme hlavně sehrát," dodává kouč.

V nominaci nechybějí hlavní opory v čele se záložníkem Vladimírem Daridou. Objevuje se také útočník Matěj Vydra z anglického Derby, jenž za národní celek nehrál téměř dva roky. V této sezóně nastřílel za Derby 21 branek a vyhrál tabulku střelců základní části druhé anglické ligy.

Otázkou je, zda kanonýr na sraz opravdu dorazí. "Doufám, že Matěj bude v pořádku. Naposledy jsem s ním mluvil minulý týden, procházel obdobím, kdy problém měl. Věřím, že měl dost času po sezóně zregenerovat a dát se natolik dohromady, že se soustředění zúčastní a bude schopen hrát dobré zápasy," říká Jarolím.

Příprava na podzimní Ligu národů

Čechy v Rakousku čekají dva soupeři, kteří se na rozdíl od nich probojovali na světový šampionát do Ruska. Zápas s Austrálií odehrají 1. června v St. Pöltenu, proti Nigérii pak nastoupí 6. června ve Schwechatu.

„O kvalitě obou soupeřů vypovídá, že se kvalifikovali na mistrovství světa. Pro nás půjde o poslední prověrku před Ligou národů, která začne na podzim," poukazuje Jarolím.

Jedinou letošní akcí reprezentace byl zatím letos březnový turnaj v Číně, kde podlehla Uruguayi 0:2 a v zápase o 3. místo porazila domácí výběr 4:1.

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravné zápasy s Austrálií (1. června) a s Nigérií (6. června) na soustředění v Rakousku:
Jméno a příjmeníKlubStartyBranky
Brankáři
Tomáš VaclíkBasilej190
Tomáš KoubekRennes70
Jiří PavlenkaBrémy50
Obránci
Theodor Gebre SelassieBrémy473
Pavel KadeřábekHoffenheim323
Marek SuchýBasilej381
Tomáš KalasFulham121
Jakub JugasSlavia Praha00
Filip NovákTrabzonspor141
Jan BořilSlavia Praha50
Záložníci
Jan KopicPlzeň123
Vladimír DaridaHertha Berlín514
Antonín BarákUdine95
Jakub JanktoUdine101
Josef HušbauerSlavia Praha141
Tomáš SoučekSlavia Praha101
Jaromír ZmrhalSlavia Praha81
Útočníci
Matěj VydraDerby205
Michael KrmenčíkPlzeň137
Patrik SchickAS Řím72

Reklama