Hlavní obsah

I skauti Citizens o něm vědí. Objev roku vystřelil nahoru bez řidičáku

Laa an der Thaya

Ještě před rokem se pohyboval v nižších soutěžích. Během jediného ročníku mezi elitou se stal oporou Olomouce, vítězem ankety Objev sezóny a nyní na kempu v rakouském Laa an der Thaya vystupuje jako jediný nováček fotbalové reprezentace. „Vystřelil jsem nahoru hodně rychle. Aspoň není čas nad vším zbytečně přemýšlet. Srazu národního týmu si po skvělé sezóně moc užívám,“ usmívá se stoper Václav Jemelka.

Václav Jemelka, obránce české fotbalové reprezentace.Video: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Hlava se mu zatím nezatočila. Vypracoval se ze skromných poměrů a zůstává na zemi. Obrazně by se dalo říci, že do reprezentace přifrčel na kole. Zatím ještě nemá řidičský průkaz, na trénink i v rámci zlepšování kondice nejčastěji jezdí na bicyklu.

„Kolo mám rád. Dělají si ze mě legraci, že můžu klidně šlapat až z Uničova. Řidičák si ale dodělávám. Až přijedu z dovolené, čekají mě závěrečné zkoušky," plánuje 22letý Václav Jemelka.

Někteří experti o něm říkají, že je prototypem klasického britského stopera, který už jen svým zjevem vzbuzuje u útočníků respekt.

„Však si mě i tady v reprezentaci pan trenér Koubek hned dobíral. Že má rád severské typy, že jsem jako skotský reprezentant. Kvůli vlasům a vizáži často slýchám podobné vtípky," culí se ryšavý mladík.

Ale že by na hřišti pouštěl hrůzu třeba jako Tomáš Řepka, který hned v prvních minutách musel na útočníky udělat své vyhlášené hudry, hudry, aby je otrávil...?

„Kdepak. Snažím se hrát tvrdě, ale respekt mohou mít třeba z vyrýsovaného těla Tomáše Kalase, ze mě ne," má Jemelka jasno.

Nabídky si zatím nepřipouští

Svými výkony vzbudil velkou pozornost. Hráčova agenta Pavla Zíky se na Jemelku vyptávali skauti Lipska, Feyenoordu Rotterdam či dokonce Manchesteru City. A také všech tří největších domácích klubů, Sparty, Slavie, Plzně.

„Dostávám přes sociální sítě zprávy, jestli už se učím holandsky. Dokud ale nebudu mít něco na stole, tak si nabídky nepřipouštím. Nejdřív chci něco dokázat v Olomouci. Uvidíme, jestli mám na zahraničí, na reprezentaci. Určitě se ještě potřebuji vyhrát," přemítá.

Reprezentační debut by si mohl připsat ve středu proti Nigérii ve Schwechatu. Zatím se na něj Jemelka chystá v Laa an der Thaya. Hraniční rakouské městečko je pro něj vůbec památné. Před třemi lety tady s béčkem Sigmy překvapivě porazil Lazio Řím 3:2.

Další protagonista olomoucké školy

„Hned na prvním tréninku jsem si vzpomněl, že tady už jsem hrál. Lazio tehdy nebylo kompletní, třeba Klose nenastoupil. Ale další hvězdy v sestavě mělo. Asi nás podcenili, tak jsme jim ukázali. Tehdy jsem ještě hrál levého beka," vzpomíná.

Jemelku přivedl k fotbalu bratr v Uničově. A ze začátku chtěl hlavně dávat góly. „Hrával jsem na ofenzivních postech, ale v Olomouci jsem se sestavou propadal dolů až na stopera. Nelituji toho, i ze stopera se dá udělat dobrá kariéra. Ze Sigmy pochází dobří stopeři, tak se k nim jednou snad přidám," hodlá Jemelka následovat příkladu Tomáše Ujfalušiho, Davida Rozehnala, Romana Hubníka či současného reprezentačního kolegy Tomáše Kalase...

Reklama

Související témata: