Hlavní obsah

Gentleman Rosa. Ani v palbě Premier League nikdy nenadával, oceňuje prominentní sudí

Praha

Pískal finále FA Cupu či Ligového poháru, přidal velké evropské zápasy. Zařadil se mezi prominentní arbitry posledních let. Právě fotbalový rozhodčí Martin Atkinson (47) řídil sobotní rozlučku Tomáše Rosického s kariérou na Letné. „Cením si, že jsem v Praze mohl být. Že si Tomáš pro svou rozlučku vybral anglického rozhodčího, jenom ukazuje, jaký k nim měl po celou kariéru respekt,“ usmívá se.

Tomáš Rosický se synemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Tomáš Rosický byl během rozlučky nejvíc dojatý z Karla Brücknera. A co na rozlučku říkají další Češi?

Hodný člověk, skvělý spoluhráč a přítel, řekl Robin van Persie o Tomáši Rosickém

Je jedním z nejlepších lidí, co jsme potkali, říkají o Tomáši Rosickém Nuri Sahin a Cesc Fábregas

Rozlučku Tomáše Rosického oddálil déšť

Rozlučka Tomáše Rosického - sestřih první půle

Rosického penalta nadvakrát a další góly z druhé půle

Když před pár měsíci našel zmeškaný hovor z neznámého českého čísla, nevěděl, co se děje. Jakmile však od organizátorů akce zjistil, že dostal delegaci na Rosického rozlučku, byl nadšený. „Pro mě velká čest, že jsem byl pozvaný na Tomášův poslední zápas. Hrozně rád jsem ho zase viděl. Skvělý nápad, jak se rozloučit s tak fantastickým hráčem," líčí anglický rozhodčí Martin Atkinson.

Exhibiční duel se hrál v čistě přátelském duchu, proto se sudí aspoň naoko musel pohádat s Janem Kollerem a udělit populárnímu Dinovi žlutou kartu. A když si nenasytný brankář Jens Lehmann dovolil chytit oslavenci penaltu, nechal ji britský arbitr klidně zopakovat.

„Zápas byl přece hlavně o zábavě. Tomáš si ho zasloužil, je to úžasný hráč a člověk," usmívá se Atkinson.

Sudí na úrovni hvězd

Rosického vyprovodily do fotbalového důchodu hvězdy typu Fábregase, Van Persieho či Flaminiho. Proto byl i rozhodčí z nejvyšší kategorie.

„Úroveň aktérů rozlučky jen dokládá, že byl Tomáš úžasný hráč, který nastupoval po boku nejlepších. Jde však také o to, jaký byl člověk. Všichni ho měli rádi, proto jsem přesvědčený, že nikdo z pozvaných ani na chvíli neváhal, zda má do Prahy vyrazit," ujišťuje sudí.

A dušuje se, že na hřišti neměl s Rosickým v životě jeden jediný problém.

Zůstával pořád stejný i během bitvy

„Nikdy na mě nekřičel, neřekl nic sprostého. Přitom je spousta hráčů, kteří jsou mimo hřiště strašně milí, jakmile ale začne utkání, úplně se změní. U Tomáše to neplatí, on zůstával pořád stejný, absolutně nekonfliktní," oceňuje Atkinson.

Rosický v jeho očích patří k hráčům, jejichž zápasy pískal nejraději.

„Vždycky byl jedním z nejmilejších a nejslušnějších, což je pro rozhodčího vzácnost. Často se s hráči dostaneme do složitých a nepříjemných situací, s Tomášem si ale nic takového nepamatuji. Je to hodně vzácné, zvlášť v Premier League, kde jsou zápasy hodně intenzivní a je v nich spousta emocí," poukazuje Atkinson.

Reklama