Hlavní obsah

Ronaldinho přestoupil za 21 miliónů eur z Barcelony do AC Milán

Bývalý nejlepší fotbalista světa Ronaldinho přestoupil z Barcelony do AC Milán. Italský klub za osmadvacetiletého Brazilce zaplatí katalánskému celku 21 miliónů eur (asi 489 miliónů korun). S hráčem podepsal smlouvu do roku 2011.

Článek
Fotogalerie

Vedení Barcelony navíc může za Ronaldinha získat další čtyři milióny eur v závislosti na postupu italského klubu z předkola do Ligy mistrů. "Hráč odešel tam, kam chtěl. Toužil po angažmá v Miláně," uvedl sportovní ředitel Barcelony Txiki Begiristain. Podle něj se Ronaldinho dokonce vzdal 15 procent svého platu, aby umožnil dokončení přestupu.

"Omlouvám se všem za tak dlouhé čekání, ale fakta jasně ukazují, že jsem vždycky chtěl hrát za AC Milán," řekl k přestupu Ronaldinho listu Gazzetta dello Sport. "Nechci mluvit o Barceloně, protože si chci užívat novou kapitolu života. Slibuji, že se v Miláně budu snažit, nepřináším jenom svou techniku," dodal.

Sportovní ředitel AC Adriano Galliani v úterý večer v Barceloně dokončil téměř tříměsíční úsilí, když po dvoudenním jednání dotáhl Ronaldinhův přestup do úspěšného konce. V pomyslném boji o držitele Zlatého míče za rok 2005 tak porazil Manchester City, přestože anglický celek údajně nabízel za Ronaldinha o 11 miliónů eur víc.

Při slavnostním podpisu smlouvy Ronaldinho zářil nadšením. "Stala se spousta věcí, ale nakonec jsem rossonero. Jsem šťastný, že jsem tady, a doufám, že nabídnu milánským fanouškům spoustu radosti," prohlásil.

Do útoku s krajany Patem a Kaká

Společně s krajany Patem a Kaká by měl být klíčovou postavou ofenzivní síly klubu, který často sází na Brazilce. "Je skvělé najít takovou spoustu dalších Brazilců a dalších šampiónů, kteří nosili milánský dres," uvedl.

Milánský kouč Carlo Ancelotti si pochvaluje, že útočná síla jeho týmu nabízí kombinaci mládí, zkušenosti a mimořádných schopností. Věří, že Ronaldinho v Miláně naváže na své úspěšnější roky. "Ronaldinho přináší spoustu nadšení a právě nadšení potřebujeme, abychom dobře zahájili sezonu. Před pár lety byl považován za nejlepšího fotbalistu světa. Tady v Miláně najde to pravé prostředí, aby se dostal zpátky na tehdejší úroveň," uvedl trenér.

Ronaldinho se stal již šestou posilou AC Milán. Italský klub vedle osmadvacetiletého Brazilce přivedl Mathieua Flaminiho, Gianluku Zambrottu, Marka Borriella, Christiana Abbiatiho a Luku Antoniniho.

Rodák z Porto Alegre v Barceloně strávil pět let, během nich se stal dvakrát nejlepším fotbalistou roku v anketě FIFA. S Barcelonou v roce 2006 vyhrál Ligu mistrů, ale v poslední sezoně vinou zdravotních problémů a ztráty formy nastupoval jen sporadicky. Nový trenér katalánského velkoklubu Pep Guardiola mu proto oznámil, že s ním nepočítá, a dovolil mu hledat si nové angažmá.

Reklama

Související témata: