Hlavní obsah

Bývalému šéfovi Juventusu a jeho synovi hrozí roky vězení

ŘÍM

Šest let vězení žádá římský státní zástupce pro bývalého generálního manažera Juventusu Turín Luciana Moggiho, kterého viní z machinací při přestupech fotbalistů. Pětiletý pobyt za mřížemi hrozí Moggiho synovi Alessandrovi. Až na 16 měsíců může jít do vězení syn trenéra italských mistrů světa z roku 2006 Marcella Lippiho Davide. Podle agentury ANSA by měl soud vynést rozsudek v lednu.

Článek

Jednasedmdesátiletý Moggi je obviněn z toho, že zneužíval svého postavení v Juventusu a při nákupu fotbalistů dával přednost klientům hráčské agentury GEA, která patřila jeho synovi, a následně je protežoval. Zároveň prý hráčům navrhoval, že pokud se nechají zastupovat jeho synem, budou mít v týmu větší šanci a dostanou lepší smlouvu.

Vězení hrozí také někdejšímu výkonnému řediteli GEA Francesku Zavagliovi, pro kterého dnes žalobce Luca Palamara navrhl trest na tři a půl roku. "Nebavíme se o praktikách mafie, ale to jednání je podobné," řekl soudu Palamara. Všichni obžalovaní trvají na své nevině.

O své diskriminaci v Juventusu řekl vyšetřovatelům v dubnu útočník Fabrizio Miccoli, který nechtěl být zastupován agenturou GEA. V případu vypovídali například i bývalý kouč turínského celku a současný trenér anglické reprezentace Fabio Capello či francouzský kanonýr David Trezeguet.

Moggimu staršímu hrozí vězení ještě v jiné kauze. Před soud půjde i kvůli dva roky starému korupčnímu skandálu, v němž byl hlavní postavou. Bývalý šéf Juventusu je obviněn z ovlivňování rozhodčích a pokusu o vybudování tajné sítě pro komunikaci se sudími, za což v roce 2006 dostal pětiletý zákaz působení ve fotbale.

Reklama