Hlavní obsah

Gólová mašina! Dvanáct sezon po sobě sází mezi elitou minimálně 20 branek

Až minutu před koncem! Zdánlivě zbytečný, nic neřešící. Přesto byl gól Cristiana Ronalda, útočníka Juventusu Turín v úterním duelu proti Spezii na 3:0 výjimečný. Portugalský kanonýr totiž vstřelil už dvacátý gól v probíhající sezoně. A jako první v historii se může chlubit exkluzivní bilancí, když ve dvanácti po sobě jdoucích ročnících některé z elitních soutěží Evropy vstřelil vždy minimálně dvacet branek.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Hvězda Juventusu Turín - Cristiano Ronaldo - po vítězném zápase.

Článek

Ronaldova neobyčejná série začala, když opustil Manchester United po sezoně 2008/09. Tehdy v dresu Ďáblů nasázel ve třiatřiceti zápasech Premier League 18 branek. A Real Madrid z rodáka z Madeiry udělal nejdražšího fotbalistu historie.

Bossové Bílého baletu za Ronalda zaplatili tehdy neuvěřitelných 94 milionů eur a na představení hráče dorazilo na San Bernabeu 80 tisíc fanoušků. Hned při prvním „tréninku" tak Ronaldo překonal rekord, jímž se pyšnil Diego Maradona. Jeho představení v Neapoli sledovalo o pět tisíc příznivců méně.

Ronaldo vyrovnal 767. gólem Pelého, k Bicanovi mu 54 branek chybí
Cristiano Ronaldo znovu pohnul historickými tabulkami. Ve svém jubilejním, 600. ligovém zápase v úterý pečetil výhru Juventusu Turín 3:0 nad Spezií a stal se prvním hráčem, který zaznamenal 20 a více branek v posledních 12 sezonách, jež odehrál v pěti nejlepších soutěžích Evropy. Zejména však podle některých zdrojů definitivně vyrovnal 767. gólem v kariéře legendárního Brazilce Pelého.
Na jeho milník upozornil i italský list La Gazzetta dello Sport, který mu na přední stránce věnoval titulek "CR767 jako Pelé".
Podle řady světových zdrojů zaznamenal Pelé v oficiálních zápasech se svými kluby a výběrem Brazílie mezi 757 a 767 góly. Debaty na podobné téma však stále budí diskuzi, neboť samotný bývalý střelec Santosu uvádí například na svém instagramovém účtu počet 1283 vstřelených branek.
Zatímco u něj tedy není počet gólů kvůli problematice neoficiálních zápasů přesně definován, o Ronaldových 767 gólech je jasno. Pět branek vstřelil za Sporting Lisabon, 118 za Manchester United, 450 za Real Madrid, 92 za Juventus Turín a k tomu přidal dalších 102 tref v portugalské reprezentaci.
Před Ronaldem jsou v žebříčku nejlepších střelců historie už jen další Brazilec Romário (772) a Josef Bican (821). U československého reprezentanta se sice zdálo, že ho střelec Juventusu překonal lednovým milníkem 760 branek, nicméně Komise pro historii a statistiku Fotbalové asociace ČR (FAČR) po přepočítání všech Bicanových tref zjistila, že legendární kanonýr zaznamenal v oficiálních zápasech 821 gólů.
Šestatřicetiletému Portugalci tak aktuálně k vyrovnání Bicana chybí ještě 54 branek.

Ronaldo fanouškům i vedení začal důvěru splácet hned v první sezoně. Do sítí soupeřů jen v La Lize nasázel třiadvacet branek, v dalších dvou sezonách se dostal přes čtyřicet tref. V sezoně 2014/2015 si dokonce připsal neuvěřitelných 48 zásahů! Celkem během devíti sezon v Realu pokaždé skóroval minimálně pětadvacetkrát!

Však také přepisoval rekordy. Byl „nejrychlejším" kanonýrem, který dosáhl na hranici 150 gólů, když potřeboval jen 140 zápasů. Nejrychleji se v dresu Bílého baletu dostal na hranici 200 gólů...

Když v létě 2018 překvapivě opustil Španělsko a zamířil do Juventusu Turín, výjimečnou bilanci udržel. V nelehké premiérově sezoně se přes dvacetigólovou hranici přehoupnul sice jen o jeden zářez, už v předešlém ročníku ale opět řádil a měl na kontě jednatřicet zásahů. V probíhající sezoně má ještě čtrnáct zápasů, aby bilanci notně vylepšil. A třeba se přiblížil i legendárnímu Josefu Bicanovi, jehož absolutnímu světovému rekordu se stále přibližuje.

Reklama