Hlavní obsah

Fotbalista Seedorf ukončil kariéru a povede AC Milán jako trenér

Milán
Aktualizováno

Nizozemský fotbalista Clarence Seedorf se stane novým trenérem italského velkoklubu AC Milán, za který v minulosti deset let hrál. Pro sedmatřicetiletého záložníka to bude první trenérské angažmá. Dosud aktivně hrál v Brazílii za Botafogo, v úterý však kariéru na tiskové konferenci oficiálně ukončil. Ve čtvrtek by měl podepsat v Miláně smlouvu do roku 2016.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský záložník Clarence Seedorf v dresu Botafoga.

Článek
Fotogalerie

"Jsem tu, abych oznámil, že po dvaadvaceti letech končím hráčskou kariéru. Bylo to těžké rozhodnutí, ale jsem spokojený s tím, čeho jsem v kariéře dosáhl, a chci udělat další krok," řekl Seedorf na tiskové konferenci v Riu de Janeiro. "Těším se, že znovu spojím síly s Milánem," dodal.

Místo na lavičce milánského velkoklubu se uvolnilo v pondělí, kdy byl den po prohře s nováčkem italské ligy Sassuolem odvolán kouč Massimiliano Allegri. Jeho dočasným zástupcem byl jmenován dosavadní asistent Mauro Tassotti.

Seedorf, jenž v dresu Rossoneri vyhrál v letech 2002 až 2012 dvakrát ligový titul a dvakrát Ligu mistrů, měl jako hráč platnou smlouvu v brazilském Botafogu. Dohodl se však na jejím ukončení. V pátek by mohl vést první trénink a v neděli si odbýt soutěžní premiéru v duelu s Veronou.

Seedorf je jediným hráčem v historii, který vyhrál Ligu mistrů se třemi různými kluby. Povedlo se mu to s Ajaxem Amsterdam (1995), Realem Madrid (1998) a dvakrát s AC Milán (2003 a 2007). Patří mezi nejlépe hodnocené záložníky své doby.

I v uplynulé sezóně patřil stále mezi hvězdy brazilské ligy a podle statistik vytvořil pro své spoluhráče nejvíce šancí ze všech hráčů v soutěži. "Jsem rád, že jsem pomohl tým dostat do Poháru osvoboditelů, a vím, že opouštím mužstvo, které je na vzestupu," dodal Seedorf.

Reklama

Související témata: