Hlavní obsah

Cítil jsem se jako otrok. Tohle už nechci zažít! Český záložník promluvil o metodách v Itálii

Radek MalinaSport.czPrávo

Terorem za vytčeným cílem! Bitva o záchranu mezi italskou fotbalovou elitou skončila pro Udine s českým záložníkem Jakubem Janktem úspěšně, ale dvaadvacetiletý reprezentant má hodně rozporuplné pocity. „Prožil jsem týdny zavřený v hotelu a litoval starší hráče. Už se do klubu nechci vracet," prohlásil hráč, o něhož je v Evropě velký zájem.

Jakub Jankto chce pryč z Udine, i když se zachránilo v italské lize.Video: Sport.cz

 
Článek

Zpočátku sezóny se zdálo, že budete s Udine atakovat pozice v pohárové Evropě, nakonec jste se ale po sérii jedenácti porážek těžce zachraňovali. Jaký pro vás byl uplynulý ročník Série A?

Nejprve vypadal hodně nadějně. Pohybovali jsme se kolem osmého místa. Mluvilo se o Evropské lize, ale já byl nohama na zemi... Byť jsme sbírali body, nehráli jsme pokaždé dobře. Věděl jsem, že by nám muselo nahrát hodně aspektů, abychom Evropu udělali. Na jaře se situace otočila. Mnohdy jsme hráli lépe než v první polovině sezóny. Ale v deseti zápasech jsme inkasovali ze standardky. Nevím, jestli ještě někdy v životě prohraju jedenáct soutěžních zápasů v řadě.

Nakonec jste se ale zachránili. A ve srovnání s minulou premiérovou sezónou jste odehrál více zápasů. Z osobního hlediska můžete být spokojený.

Dostával jsem se více do šancí, ale nebyl jsem v zakončení úspěšný. Měl jsem i více asistencí. Byť jsme prohrávali, cítil jsem se lépe než v minulé sezóně. Nemohu být nespokojený, z osobního pohledu šlo o pozitivní sezónu.

Vedení v sezóně protočilo u týmu tři trenéry, v průběhu jara uvažovalo o možnosti angažovat Andreu Stramacconiho, který byl ve Spartě. Šlo o reálnou variantu?

Ta možnost ve hře určitě byla. Byl jsem hodně zvědavý. Z mého pohledu by šlo o velký paradox, protože já ho zažil jako trenéra během prvního roku v Udine.

Sérii bez prohry jste nakonec utnuli až pod taktovkou Chorvata Tudora. Máte tušení, zda v klubu zůstane?

Nevím, jaké má vedení záměry. Primárním cílem byla záchrana, což se podařilo naplnit. Ale asi dojde na změnu.

Jak prožívali šílenou sérii a bitvu o záchranu hráči?

Všichni jsme byli smutní, zaražení. Vedení nás drželo několik týdnů v hotelu. Vybrali jeden z nejhorších v Udine. Nebyly tam čisté záchody, pokoje zůstávaly neuklizené. Vždy jsme vyrazili jen na trénink a zase se vraceli zpět. Jinak jsme nikam nesměli. Bylo to neuvěřitelné. Myslím, že daným způsobem jsem prožil třeba až tři měsíce z celé sezóny. Už jsem se cítil trochu jako otrok. Bylo to vážně neuvěřitelné.

Vysvětlilo vám vedení důvod takových restrikcí? Šlo o trest za špatné výsledky?

Zažil jsem něco podobného v Udine už minulou sezónu, kdy nás taky po špatných výsledcích drželi pár týdnů v hotelu. Čekal jsem, že dojde na stejné řešení. Chápu, že vedení nebylo spokojené. Tvrdili, že nás takový společný pobyt v hotelu posílí. Nabádali nás, abychom krok nebrali negativně. Dosáhli přesného opaku.

Otočili se hráči proti vedení?

Kluci, kteří mají rodiny, byli na odpis. Řešili třeba, kdo jim bude hlídat děti. Další zase brali prášky na spaní. Všichni byli naštvaní a řešili pořád jen náš pobyt v hotelu, abychom tam nejezdili a mohli domů. Byl paradox, že místo abychom při snaze o záchranu více trénovali, tak se na trávníku řešily tyhle záležitosti. Všechno je pak strašně složité. Vztahy v kabině, vztahy hráčů s trenéry, směrem k fanouškům...

Bylo pro vás v takových situacích velkým ulehčením, že je v klubu ještě reprezentační kolega Antonín Barák?

Hodně to pomohlo. Po dvou či třech dnech se není o čem bavit. Snažili jsme se zabavit filmy, hráli jsme karty. Bylo to hodně složité. Mohli jsme jít třeba na recepci a dát si kávu, ale jinam jsme nesměli. Nařízení znělo setrvat na pokoji, nebo být na recepci.

Rozhodující krok k záchraně jste udělali výhrou nad Veronou, kdy jedinou branku po vaší přihrávce vstřelil Barák. Byli následně fanoušci pozitivní?

Výhra se bere jako samozřejmá věc. Já jsem řekl v jednom z rozhovorů, že během kariéry chci poznat i jinou ligu. A když jsem pak dal dva góly proti Crotone, tak na mě příznivci pískali.

Máte vůbec chuť se po takové zkušenosti vracet?

Už tam zpátky nechci. Pochopil bych, že vedení bude chtít změnit hráče, změnit sestavu, ale ne všechny zavřít na hotel.

O vaše služby údajně usilují elitní kluby z Itálie, zájemci jsou i ve Španělsku a Anglii. Máte jasno, kam byste chtěl zamířit?

Řešili jsme s agentem, co by mohlo být. Ale já měl přání soustředit se na záchranu v italské lize. Teď chci ještě odehrát dva dobré zápasy za reprezentaci, a pak budeme situaci řešit.

Reklama

Související témata: