Hlavní obsah

Sparta - Opava 2:0Nováček se na Letné držel, favorita spasila Kangova rána

MinutaMin. Tým Hráč Akce
74. Kanga 1 : 0
84. Svozil (vlastní) 2 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Pomalu se zdálo, že si založí neblahou tradici. Zatímco loni vstoupili fotbalisté pražské Sparty do ligové soutěže domácí remízou v derby s Bohemians, tentokrát dlouho nemohli překonat nováčka z Opavy. Nakonec se však jeden z favoritů na titul prosadil a zvítězil 2:0. O branky se postarali Kanga a první trefou v rudém dresu střídající Tetteh, i když jeho gól byl připsán jako vlastní tečujícímu Svozilovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanští spasitelé - Kanga a Tetteh - zařídili, že letenský tým zvládl vstup do nejvyšší soutěže v duelu s Opavou.

Článek
Fotogalerie

Jak fanoušci Opavy pochodovali na Letnou

Tři změny proti nevydařené generálce s Lubinem udělal v základní sestavě Sparty kouč Hapal. Opava se vrací do nejvyšší soutěže po 13 letech a hned v první minutě zahodil její úvodní šanci Kuzmanovič.

Pak už se očekávané iniciativy chopili domácí. Nápor ve svižném tempu přinesl šance, Štetina ani Pulkrab ale branku těsně netrefili. Ben Chaim pak ve 33. minutě běžel sám na Šroma, se střelou mezi nohy brankáře ovšem neuspěl a svého prvního gólu v české lize se ani po roce nedočkal.

Opava se prezentovala otevřeným pojetím, tak jak trenér Skuhravý sliboval. Favorit s ní měl problémy, a když velkou příležitost nevyužil ani Kanga, skončil první poločas bez branek.

Ani po přestávce se skóre neměnilo. Spartě svitla naděje, když rozhodčí Královec šel k videu přezkoumat zákrok Hrabiny na Chipciua, penaltu však nenařídil. Stanciu pak z přímého kopu trefil jen boční síť.

Spartu tak vytrhla z nouze až střela z dálky, k níž se v 73. minutě odhodlal Kanga a míč doplachtil do sítě. Hned poté trefil Stanciu ještě břevno.

V závěru tři body jistil střídající Tetteh. Po akci dalšího náhradníka Vukadinoviče díky výrazné Svozilově teči slavil hned v soutěžní premiéře za Spartu gól, který však bude zapsán jako vlastní opavského obránce.

Fotbalová liga - 1. kolo:
Sparta Praha - SFC Opava 2:0 (0:0)
Branky: 73. Kanga, 84. vlastní Svozil. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Hájek. ŽK: Kanga, Costa - Kayamba, Schaffartzik. Diváci: 12 186.
Sparta: Nita - Chipciu, Štetina, Costa, Frýdek - Kulhánek - Ben Chaim (78. V. Vukadinovič), Stanciu, Kanga, Plavšič (72. Šural) - Pulkrab (57. Tetteh). Trenér: Hapal.
Opava: Šrom - Simerský, Svozil, Hrabina - Zavadil (82. Jurečka), Schaffartzik - Kayamba, Kuzmanovič, Zapalač - Puškáč (74. Jursa), Juřena (78. Smola). Trenér: Skuhravý.

Reklama

Související témata: