Hlavní obsah

Drsný vzkaz! Z fotbalu se vytrácí etika, shovívavost není na místě, vysvětluje rezignaci Mlsna

Byl ministrem bez portfeje, v současnosti je náměstkem ministra vnitra. Od července 2016 kdysi bývalý druholigový sudí působil v Komisi rozhodčích Fotbalové asociace České republiky. Dění posledních měsíců však Petra Mlsnu přimělo k rozhodnutí na pozici v komisi rezignovat. „Fotbal ztrácí důvěryhodnost. Se současným stavem se neztotožňuji," vysvětluje čtyřicetiletý právník.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Mlsna opustil komisi rozhodčích.

Článek

V pondělí jste rezignoval na pozici v Komisi rozhodčích Fotbalové asociace České republiky. Co vás vedlo k odchodu krátce před startem jarní části nejvyšší soutěže?

Nejde o žádný náhlý krok, ale rozhodnutí, k němuž jsem dospěl po dlouhé úvaze. V průběhu celého podzimu minulého roku docházelo k resuscitaci osob spojených s opileckou aférou v nejvyšší soutěži nebo lidí, kteří mají korupční škraloupy z minulosti. Tudíž jsem došel k nezvratnému rozhodnutí, že dané dění se neslučuje s mým etickým viděním světa. Fotbal ztrácí důvěryhodnost. Chtěl jsem jasně říct, že se současným stavem se neztotožňuji.

Snažil jste se vámi zmiňované záležitosti probrat s předsedou Komise rozhodčích Jozefem Chovancem?

Upozorňoval jsem, že sudí, kteří se podíleli na opilecké kauze, musí do jisté míry přece nést odpovědnost. Ale moje apely byly marné. Od jara se do nejvyšší soutěži budou vracet delegáti spojení právě s opileckou aférou v nejvyšší soutěži. A současně komise vyhazuje delegáty s velkými zkušenostmi, kteří mají vysoký morální kredit. Pokud se určití lidé domnívají, že jde o správnou cestu ke zvýšení důvěryhodnosti fotbalu, tak jde plně o jejich rozhodnutí. Většina lidí v komisi se přiklonila k názoru, že pro fotbal nepředstavuje návrat těchto lidí problém. Jde o věci, s nimiž se nikdy nemohu vnitřně ztotožnit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec (vlevo) během derby Bohemians - Sparta po boku trenéra Vítězslava Lavičky.

Řešil jste danou problematiku i v rámci Ligové fotbalové asociace, za níž jste v komisi rozhodčích figuroval?

V průběhu podzimu jsem při Ligovém shromáždění přednesl asi dvacetiminutovou zprávu o fungování komise rozhodčích a etických problémech. Zástupci ligových klubů vše vyslechli. Zda se něco dělo dál, to bych jen spekuloval. Každopádně hned na nejbližším zasedání komise rozhodčích jsem byl podroben téměř inkvizičnímu výslechu, jak mohu něco podobného veřejně říkat. Chci jen nastínit obrázek fungování komise, kde je člověk v případě odlišného názoru drcen, pošpiněn... Jakýkoliv jiný názor je vnímám jako nebezpečný a škodlivý. V takovém světě se nechci pohybovat. Dělám fotbal pro radost. Nemám to zapotřebí. Nejsem na fotbale závislý, profesně mě živí něco jiného.

V komisi jste pracoval tři a půl roku. Opouštíte ji s hořkostí?

Za dané konstelace jsem v činnosti, kterou dělám ve volném čase, neviděl smysl. Kredit rozhodcovského sboru jde dolů. Neřeším chybovost rozhodčích, zda je malá nebo velká. To je naprosto podružné. Pro mě je rozhodující celkový trend, kdy se z fotbalu vytrácí etika. Jestliže se na nejvyšší scénu vracejí lidé spojení právě s opileckou aférou a jeden z účastníků byl dokonce zařazen na mezinárodní listinu rozhodčích, musí za daná rozhodnutí nést FAČR odpovědnost. Jde o mocenskou záležitost. Celé fungování komise rozhodčích... O věcech, které se na komisi řeší, je rozhodnuto dávno předem. Nerozhoduje se na komisi. To je podstata věci. Nemíním nad takovým jednáním přivírat oči. Shovívavost není na místě.

Souhlasíte s názorem Petra Mlsny o tom, že český fotbal ztrácí důvěryhodnost?
Ano.
98,2 %
Ne.
1,8 %
Celkem hlasovalo 12677 čtenářů.

Reklama