Hlavní obsah

Opavě hrozila insolvence a bankrot. Klub dostane záchrannou injekci 24 milionů

Praha

Buď dostane fotbalový klub SFC Opava od města okamžitou finanční injekci 24 milionů korun, anebo během pár dní skončí v insolvenčním řízní a zbankrotuje. Takové dilema řešili v pátek zastupitelé na mimořádně svolaném zasedání. Po bouřlivé diskusi zastupitelé finanční příspěvek schválili.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hráči Opavy se v Karviné radují z gólu.

Článek

Mimořádné jednání zastupitelstva se konalo na základě výsledků kontroly ve fotbalovém klubu, kterou si nové vedení města objednalo u advokátní kanceláře a která zjistila, že SFC je na hranici bankrotu. Vyšlo mimo jiné najevo, že po vstupu do nejvyšší ligy začal klub razantně navyšovat výdaje, zejména v oblasti osobních nákladů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva Marko Radič z Opavy a Tomáš Wágner z Karviné.

„Kladný výsledek hospodaření v období 2017/2018 byl dosažen pouze formálně, a to díky vytvořené neuhrazené pohledávce vůči společnosti, řízené v té době bývalým předsedou představenstva fotbalového klubu," uvedl Miroslav Cák, právník advokátní kanceláře AGM Partners, která audit prováděla.

„Minulé vedení fotbalového klubu trvale zvyšovalo mzdy, náklady na hráče a trenéry bez toho, aby bylo zajištěno jejich financování. Dozorčí rada složená ze zástupců města selhala, tyto nesrovnalosti včas neodhalila a upozornila na ně až ke konci volebního období," dodal Cák.

Klub dlužil výplaty za listopad

Situace došla tak daleko, že fotbalový klub, jehož vlastníkem je město, ještě v lednu dlužil svým zaměstnancům výplaty za listopad. Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) řekl v pátek zastupitelům, že město již před několika týdny od fotbalového klubu nakoupilo část majetku, například turnikety, aby se pokryly aspoň nejnutnější výdaje. „Takto rychle jsme do fotbalového klubu poslali peníze, aby chudáci zaměstnanci dostali v lednu peníze za listopad," řekl primátor.

Bývalý předseda představenstva SFC Opava Marek Hájek ale odmítl, že by klub byl ve špatné kondici alespoň v době, kdy na počátku prosince jeho vedení rezignovalo. „Byli jsme schopni financovat provoz do konce sezóny," řekl s tím, že s výsledky kontroly, kterou si nové vedení města nechalo zpracovat, nesouhlasí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

David Hovorka (vpravo) z Jablonce a Tomáš Smola z Opavy.

Příspěvek, který zastupitelstvo fotbalistům v pátek schválilo, je jen přechodnou pomocí, která má podle zastupitelů zabránit vyhlášení bankrotu a zajistit, aby nebylo ohroženo setrvání SFC v první lize.

„S tímto příspěvkem bude klub schopen do konce sezóny dohrát bez potíží," řekl primátor s tím, že na jednom z dalších zasedání nové představenstvo klubu předloží plán dalšího postupu.

Reklama

Související témata: