Hlavní obsah

Na hattrick si počkám, usmíval se po prvním dvougólovém zápase v lize Kuzmanovič

V nejvyšší soutěži zažil Srb Nemanja Kuzmanovič premiérově dvougólový zápas. Dvěma góly za 22 minut nasměroval fotbalisty Baníku Ostrava k výhře nad Teplicemi. Na 3:1 pak ještě v první půlhodině, do níž se vměstnaly všechny čtyři branky utkání, upravil druhý útočný ostravský hrot Dame Diop. „Mám velikou radost a byly to i důležité góly. Dali jsme je rychle, a i když jsme rychle i jeden dostali, tak jsme vzápětí odpověděli třetím ještě krásnějším,“ libuje si jediná zimní posila Baníku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Baníku se radují z druhého gólu. Zleva Martin Fillo, autor branky Nemanja Kuzmanović a Daniel Holzer.

Článek

První da góly jste dali po zisku míče ve středu pole a rychlých průnicích do otevřené obrany. Byl to záměr?

Před zápasem jsme si řekli, že zhustíme střed hřiště, že se bude doprostřed stahovat vždy jeden z útočníků. Z toho pramenily získané míče, kterých jsme měli hodně. Některé jsme využili, dali jsme z nich góly, ale měli jsme i další nebezpečné situace.

Před druhým góle jste věřil, že míč před vybíhajícím Grigarem stihnete?

Věřil jsme si, i když jsem moc nevěděl, kde stojí gólman. Když jsem zvedl hlavu, byl už blízko mě, ale měl odkrytou první tyč, tak jsem se to tam snažili jen trefit.

Máte dvě výhry během jednoho týdne (ve středu Baník v poháru postoupil přes Liberec 2:1 po prodloužení). Je špatné období pryč?

Doufejme, že jo. Hodně důležité vítězství, stejně jako ve čtvrtfinále poháru proti silnému soupeři. Teplice také mají svou kvalitu, měli před tím fazónu, takže jsme rádi, že jsme oba zápasy zvládli. Byl to velice náročný týden, od něhož se můžeme odrazit a jet do Plzně trochu pod menším tlakem.

Do nadstavby zbývají tři kola, věříte, že šestku už udržíte?

Uděláme pro to všechno. Máme ale tři těžké zápasy, z toho dva venku a derby s Opavou doma. Bude to ještě náročné. Čeká nás hodně práce, ale věříme si. Výhra nad Teplicemi byla jedním z důležitých kroků.

Když jste střídal, mnozí fandové vás vyprovázeli ve stoje potleskem a mocným skandováním. Jaké to pro vás, jakožto bývalého hráče Opavy, bylo?

Měl jsem husí kůži. Fakt všem moc děkuji. Byla to ale práce celého týmu. Mě se podařilo dát dva góly právě kvůli týmové práci. Ale vážně jsem měl husí kůži, když jsem odcházel z hřiště.

V první půlhodině padly čtyři góly. Bylo klíčové, že jste na rychlou teplickou odpověď na váš druhý gól, dokázali prakticky ihned zareagovat?

Rozhodně, protože kdyby skóre zůstalo 2:1 a soupeř by nás pak trochu zatlačil, mohli jsme mít problémy. Ale třetí gól... Když se oni svou trefou trochu dostali do psychické pohody, tak náš třetí je zase srazil. Jiras (Milan Jirásek) krásně našel Damého (Diopa) a ten zakončil skvěle. Důležité bylo, že jsme nepřestali hrát aktivně a jejich radost trvala jen dvě minuty.

Na hřišti chyběl lehce zraněný Milan Baroš, jak se vám na hrotu spolupracovalo s Dame Diopem?

Tak oba raději hrajeme zkraje. Když jsme tři útočníci, tak se musí opravdu hodně trénovat, abychom si na sebe zvykli, věděli, kdo kam nabíhá. A třeba v Karviné nám chyběly právě náběhy za obranu. Teď jsme dva zápasy rozbíhali soupeře, mohl jsem chodit i pro balon, super spolupráce.

Jak daleko jste měl k hattricku? V 80. minutě jste přímý kop kroutil k bližší tyči.

To jsem špatně vyřešil. Chtěl jsem nejprve centrovat ostře na zadní tyč, viděl jsem ale Grigara, že je vzadu, tak jsem změnil a poslal to na přední, ale minul jsem asi o metr a půl. Nevadí, já si na hattrick počkám.

Třeba do Plzně, kam jedete příští sobotu?

(smích) Bude to těžký zápas, ale Baník tam už jednou v poháru uspěl, když tam odehrál skvělý zápas. Pokusíme se na to navázat.

Reklama