Hlavní obsah

Matador po zranění tuší těžký start osmnácté přípravy. Kvituje volbu posil z Česka a Slovenska

Aktualizováno

Osmnáctou letní přípravu na nejvyšší úrovni začal ve středu Roman Hubník, kapitán a lídr fotbalové Viktorie Plzeň. Pětatřicetiletý obránce vynechal kvůli zranění celou nadstavbovou část v závěru minulé sezony. I proto po prvním středečním tréninku nijak nenaříkal, že si nestihnul odpočinout.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán fotbalové Viktorie Plzeň Roman Hubník během utkání v Liberci.

Článek
Fotogalerie

„Měl jsem volno vlastně měsíc a půl. I proto jsem první trénink vnímal jako docela náročný," vykládal nejzkušenější z borců v plzeňském kádru, když opouštěl tréninkový areál v Luční ulici po první tréninkové jednotce, při níž teploměr atakoval hranici třiceti stupňů Celsia.

„Absolvoval jsem jeden výběh minulý pátek, další v neděli, v úterý testy a tuším, že start přípravy pro mě po zranění v závěru jara a šest týdnů dlouhé pauze bude těžší. Ale věřím, že se rychle dostanu do správného tempa," říkal Hubník.

První letní přípravu absolvoval ještě jako teenager v létě 2002 v Olomouci. „Když jsem začínal, každá příprava byla mimořádně běhavá. Ať už šlo o léto, nebo zimu. Náročnost byla skutečně mimořádná. Po Novém roce nám vždy trenéři ještě navíc ordinovali běžky, což v současnosti už vůbec nepřipadá do úvahy," smál se vzpomínkám Hubník.

„Charakter těch příprav se dramaticky změnil. Při mých začátcích nás trenéři nutili běhat kolečka. Někdo byl zavařený víc, někdo méně. O tréninku podle sporttesterů se nikomu ani nesnilo. Dnes jde o samozřejmost. Trenéři si nás hlídají právě pomocí nových technologií," přemítal nad pokrokem Hubník.

A měl jasno, že ještě nezažil kratší přípravu, než je ta nadcházející. „Vždy jsme měli minimálně měsíc a půl, abychom se nachystali na první zápas. A teď jsou k dispozici jen tři týdny. Myslím, že čtrnáctidenní dovolená není na regeneraci dostatečná. Ale chápu, že při současném zápasovém kalendáři prostě není jiná volba," krčil smířlivě rameny plzeňský veterán nad nemilosrdným harmonogramem současnosti.

Byl rád, že už na úvodním tréninku se hlásily tři ze čtyř posil. „Je lepší, když jsou tu kluci od startu přípravy. Nejen pro ně, ale i pro nás. Je dostatek prostoru na sehrání," přemítal Hubník a kvitoval, že vedení Západočechů neustoupilo od cesty, kdy při posilování loví téměř výhradně mezi českými či slovenskými hráči. „Podle mého je to lepší. Není příjemné, když je v kabině pět šest zahraničních hráčů, kteří česky moc nemluví. Já jsem jednoznačně zastáncem této varianty, této cesty."

Reklama

Související témata: