Hlavní obsah

Podnikatel Brabec už je stoprocentním vlastníkem Baníku Ostrava

Podnikatel Václav Brabec se prostřednictvím své společnosti Pro Fotbal Property stal stoprocentním majitelem fotbalového Baníku Ostrava. Ve středu odkoupil zbývajících pět procent akcí, nyní se soustředí na oddlužení klubu především v kauze s Viktorií Žižkov, kvůli které má Baník pozastavené přestupy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Baníku Ostrava.

Článek

"Mohu potvrdit, že se mi kromě většinového balíku 95 procent akcií podařilo včera odkoupit také zbylých pět procent, které byly ještě od časů bývalého majitele Petery v držení jednoho sdružení," uvedl Brabec v rozhovoru pro oficiální klubový web. "V nejbližších dnech proběhne valná hromada klubu, na které dojde ke změně představenstva a dozorčí rady," dodal.

Majitel ČSAD Havířov se vlády v Baníku ujal v závěru minulého týdne, kdy odkoupil klub od Petra Šafarčíka. Zatím se s klubem seznamuje a řeší aktuální problémy.

"Během tohoto a následujícího týdne se chci plně soustředit na to, abych alespoň ty nejzákladnější záležitosti, které souvisejí s chodem klubu, vyřešil," prohlásil Brabec.

Starosti mu dělá především dlouholetý spor Baníku s Viktorií Žižkov, která požaduje 8,5 miliónu korun za přestupy Josefa Hušbauera a Zdeňka Koukala z roku 2010. Ostravský celek má kvůli tomu pozastaveny přestupy.

"Ze sportovního hlediska Baník potřebuje hlavně co nejdříve odblokovat přestupy, což znamená vyřešit kauzu Žižkov, která se táhne už několik let a opakovaně přináší komplikace. V posledních dnech jsme udělali také další kroky směrem k finálnímu složení realizačního týmu trenéra Vlastimila Petržely, který má k dispozici asistenta Aleše Křečka a nově se k mužstvu připojil i trenér brankářů Juraj Šimurka," uvedl Brabec.

Chce Baník vrátit tam, kam historicky patří

Do klubu prý vstoupil hlavně proto, že je jeho fanouškem a chce mu pomoci zpět na výsluní. "Jsem si vědom toho, že mě čeká hodně práce a že je v klubu co budovat. Pocházím z Ostravy a Baníku, který je jednou z nejslavnějších značek celého regionu, fandím. Proto mu chci pomoci. Chci Baník opět vrátit tam, kam historicky patří, tedy do pozice ambiciózního účastníka první ligy. Až čas ukáže, zda se to povede za rok, dva či za delší dobu," prohlásil Brabec.

Baník je po podzimu beznadějně poslední v tabulce s pouhými čtyřmi body a sestup do druhé ligy pravděpodobně trojnásobného mistra ligy (naposledy z roku 2004) nemine. I proto se klub chystá vsadit především na talentované odchovance, kteří by ho měli v blízké době dostat zpět nahoru.

"K tomuto snu povede cesta nejen přes tvrdou práci uvnitř klubu, ale také přes narovnání vztahů s fanoušky, bývalými hráči, městem Ostravou, obchodními partnery, sponzory i fotbalovou asociací," dodal Brabec.

Reklama