Hlavní obsah

Čaroval a utnul spanilou jízdu Slavie. Ale nejsem hrdina, odmítal liberecký brankář

Liberec

Skvostné zákroky jako na běžícím pásu předváděl liberecký brankář Martin Dúbravka při sobotní bitvě proti Slavii, lídrovi fotbalové ligy. V domácím představení pod Ještědem zářil. Nebýt osmadvacetiletého slovenského reprezentanta, Severočeši by na bodový zisk mohli zapomenout. „Ale já se necítím jako hrdina. Jsme tým, a tak jsme také zápas zvládli. Z naší strany šlo o urputný a obětavý výkon, za nějž jsme byli odměněni," říkal po remíze 1:1 Dúbravka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Liberce Martin Dúbravka, hrdina zápasu proti Slavii.

Článek
Fotogalerie

Už po třech minutách skvostně lapil gólovou hlavičku Lüftnera. „Šlo o hodně důležitý zákrok. I proto, že když je brankář v tak těžké pozici úspěšný a uspěje, dostane se do zápasu," vracel se ke startu remízové bitvy muž, jenž byl za utnutím spanilé ligové vítězné jízdy Slavie trvající do sobotního večera sedm duelů.

Postupně Dúbravka zákroky dodával jistotu sobě i spoluhráčům. Třikrát měl i štěstí, když hlavičku Deliho a dvě rány Hušbauera zastavila branková konstrukce. „Hlavně při ráně Hušbauera v druhé půli jsem se děsil. Během zápasu se hodně měnil vítr, míč zaplaval. A byť letěl vysoko, já tušil, že půjde rychle dolů. Měli jsme štěstí, které nám v předešlých zápasech chybělo," přemítal Dúbravka.

Vrchol umění předvedl zejména při dělovkách Hušbauera a Bořila zpoza velkého vápna, když Slavia během druhé půle stupňovala tlak. „Snažil jsem se vykrývat úhel, čekat do poslední chvíle na nohou a předvídat. Jsem rád, že mi to vyšlo. Možná jsem kluky podržel, ale makali jsme všichni. Kúdela s Karafiátem ve středu obrany byli skvělí," připomínal Dúbravka, že Liberec hrající na tři obránce během zápasu vlivem zranění musel několikrát měnit obsazení defenzivní linie.

Neměl v paměti, který zákrok byl nejtěžší. „Snažím se každý zásah hned pustit z hlavy a koncentrovat se na další průběh. Pochopitelně to ale dodává pohodu a sebevědomí," vysvětloval Dúbravka

Sobě, spoluhráčům i libereckým fanouškům notně zabrnkal na nervy, když v závěru zápasu udělal před velkým vápnem kličku Mešanovičovi a následně jeho přihrávku jen o milimetry nezachytil Škoda. „Snažil jsem se pomoci Karafiátovi, který byl pod tlakem a chtěl jsem rozehrát konstruktivně. Jenže možností moc nebyl, tak jsem si míč posunul doleva. A jsem vážně rád, že jsem míči nedal větší razanci a neutekl mi o třicet či čtyři centimetrů. To by byl velký problém," smál se liberecký brankář.

„Pár podobně těžkých zápasů jsem v libereckém dresu odchytal, ale tenhle byl specifický. Možná nejtěžší. Hodně jsem se v brance zapotil," přiznával Dúbravka po utkání, kdy už se mohl radovat ze zisku bodu.

„Prohrávali jsme, hráli s lídrem a v druhé půli jsme byli pod velkým tlakem. Ale vše jsme ustáli, což nám dodá sílu. Je to velmi cenný bod," věděl liberecký brankář, že remíza z bitvy se Slavií v honbě za záchranou má pro Liberec zejména psychologickou hodnotu.

Reklama