Hlavní obsah

Chci hrát do čtyřiceti! A být nejlepší, říká zadák, jenž se vyučil řezníkem a zamiloval si Rusko

Příbram

Téměř osmnáct let čekal Martin Jiránek na premiérovou trefu v české nejvyšší soutěže. Od debutu v srpnu 1999 v dresu Bohemians 1905 slavil velké triumfy, zažil pády a prošel pěti zahraničními štacemi, na nichž strávil patnáct a půl sezóny. V srpnu loňského roku se vrátil do Česka a minulou sobotu vstřelil za Příbram první ligový gól. „Je to rarita," směje se.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Příbrami Martin Jiránek (uprostřed) během utkání se Slavií.

Článek

Co pro vás znamenala první trefa v české nejvyšší soutěži?

Nic výjimečného. Já moc na góly nekoukám. Nejsem útočník, mám na hřišti jiné úkoly. Vždy mám na prvním místě výhru. Je to rarita spíše pro lidi kolem. A pro kluky v šatně, kteří mi vyměřili dvojnásobný příspěvek do kasy. Za první trefu v Příbrami a první v lize.

Alespoň nějaké rozptýlení v příbramském boji o záchranu. Jste poslední od prvního kola. Je situace hodně deprimující?

Není příjemná. Pro psychiku jde o velkou zátěž. Ale nesmíme se bát hrát. Já věřím, že se zachráníme. A vlastně jsem rád, že bojujeme o záchranu. Ve středu tabulky nehraje člověk o nic. To by mě nebavilo. Takhle je sezóna zajímavá. Do každého zápasu jdeme s obrovskou motivací. Je nad námi hrozba pádu, ale lepší, než se plácat jen tak od zápasu k zápasu.

Sestup už jste zažil v Premier League s Birminghamem. Je nynější sezóna podobná?

V Anglii byla situace jiná. Byli jsme si jisti záchranou. Ale nevyšel nám konec. Třikrát jsme prohráli a měli smůlu, když dva kluby pod námi v posledním kole proti všem předpokladům vyhrály a my byli o bod první sestupující. V Příbrami je to boj o zázrak.

Zalitoval jste během devíti měsíců, že jste se vrátil?

Upřímně, nechtěl jsem se vracet, ale angažmá v zahraničí nevyšlo. Příbram byla poslední varianta. A já chci ještě hrát. Miluju fotbal, tudíž musím všechno spojené s návratem překousnout. Ale nechci, aby to znělo, že českou ligou opovrhuji. To vůbec ne.

Změnila se tuzemská soutěž hodně za téměř šestnáct let, co jste byl v zahraničí?

Prakticky vůbec. Je to stejné, spíše horší. Ale nechci vynášet nějaké velké soudy. Bylo mi dvacet, když jsem začínal v lize. Největší rozdíl je ve vnímání z hlediska mladých.

Máte na mysli jejich přístup?

Mám pocit, že mnozí se uspokojí místem v lize. Každý kluk má agenta a jak se mu povede pár zápasů, přestane dřít. Mám z mladých pocit, že z internetu vědí všechno. Sledují Ronalda, jak dá tři góly a jsou přesvědčení, že stačí mít techniku. Už nechtějí vidět, kolik ten frajer stráví času v posilovně a dře mimo trávník. Proč byl Pavel Nedvěd nejlepší? Protože makal do úmoru i ve volném čase. Ale dneska si řada kluků myslí, že je všechno zadarmo...

Jak jsou na tom mladí v Příbrami. Vzhlíží k vám s ohledem na vaše úspěchy?

Myslím, že na mě koukají trošku jinak. Ty úspěchy představují respekt. Ale já chci hlavně pomoct. Snažím se dovednosti ukazovat na hřišti, což je lepší, než jen mluvit. Musí pro ně být motivace vidět, že skoro v osmatřiceti hraju ligu. Pořád chci být nejlepší. A nehodlám končit. Rád bych hrál ještě další dvě sezóny.

V Česku? Nebo hodláte úspěšně dokončit misi v Příbrami, a pak zamířit do zahraničí?

To je ideální scénář. Ale není to tak snadné.

Je ve vás touha po návratu do Ruska, kde jste prožil jedenáct let kariéry?

Ano. Něco se rýsovalo i v zimě, ale všichni vidí můj věk a v tom je problém. Všude chtějí mladé, protože je mohou zpeněžit. A neřeší, že kolikrát mají tihle kluci nulový přínos.

Mnozí hráči se Ruska děsí a ani velké peníze je nezlákaly. Proč vám tahle destinace přilnula tolik k srdci?

Když jsem tehdy z Itálie přestupoval, tak mě brankář Tonda Kinský působící v Ramenskoje řekl na rovinu, že je to otázka zvyku. A fakt jsem potřeboval půl roku. Zvláště po třech a půl letech v Itálii šlo o krušný skok. Ale pak jsem si Rusko zamiloval. Co si budeme nalhávat, jejich mentalita je nám velmi blízká. A já navíc začínal ve Spartaku, což je super klub.

Po roční epizodě v Birminghamu jste přitom přestoupil do Grozného a poslední tři roky hrál v Tomsku, což nejsou tak přívětivé destinace...

To byly štace, při nichž jsem vyloženě poznával Rusko. Když jsem hrál za Terek, tak jsme do Grozného létali jen na zápasy. Po konfliktu v Čečně bylo město zničené, ale dneska už tam hráči žijí. Město je úplně nové. Je to Dubaj v malém. A Tomsk? Když jsme tam hrál prvně se Spartakem, byl jsem zděšený. Říkal jsem si, že tam bych skončit nechtěl. Ale během angažmá jsem si Tomsk zamiloval.

Co váš přimělo přehodnotit názor?

Město se za deset let od mé první zkušenosti změnilo. Ale hlavně je tam neuvěřitelná příroda. Řeky, jezera, nádherné lesy. Tak čistý vzduch jsem nikde nezažil. Já si navíc vybudoval za tři roky super postavení. Byl jsem kapitán, odehrál skoro sto procent utkání. Postoupili jsme do ligy, přesto přišel čtyři kola před koncem jiný trenér a ten mě nechtěl. Měl jsem zastání u klubového prezidenta, sportovního ředitele, ale zůstávat proti vůli trenéra nemělo smysl.

V Tomsku jste okusil druhou ruskou ligu. I to je pro vás alternativa?

První polovina druhá ligy se může zázemím a podmínkami rovnat první. Kvůli mistrovství světa, které bude v Rusku příští rok, se do fotbalu v zemi hodně investovalo. To je snad jediné, co mě mrzí. Když jsem přišel do Spartaku před třinácti lety, hráli jsme na těch starých komunistických stadiónech. Některé byly vizuálně šílené. Ale se Spartakem to člověku nepřišlo, protože na nás bylo všude plno a super atmosféra.

Martin Jiránek
Narodil se 25. května 1979 v Praze. S fotbalem začínal v Radotíně. V šestnácti letech si jej vytáhl do prvního týmu Bohemians 1905 Vlastimil Petržela. Právě v dresu Klokanů v srpnu 1999 proti Slavii řízný obránce, který se vyučil řezníkem, v lize debutoval.
Po půl roce zamířil do Liberce, s nímž vyhrál tuzemský pohár. Na sklonku roku 2000 odešel do italské Regginy. V létě 2004 přestoupil do Spartaku Moskva, kde v sezóně 2009/10 plnil roli kapitána. Následně zamířil do Birminghamu, s nímž vyhrál Ligový pohár, ale také zažil sestup do druhé ligy.
Po jedné sezóně odmítl prodloužit kontrakt a přestoupil to Tereku Groznyj, kde prožil dva roky. Pak šel do druholigového Tomsku, s nímž vybojoval postup do nejvyšší ruské soutěže.
S českou reprezentací vybojoval bronz na ME 2004, byl na MS 2006. S jednadvacítkou se stal mistrem Evropy 2002.

Reklama

Související témata: