Hlavní obsah

Dělal jsem chyby, uznává Ital. Pomůže teď Košťál přihrát Spartě přece jen Biliče?

Alespoň loučení jim vyšlo. Hladká výhra nad odevzdanou Mladou Boleslaví by ovšem neměla zakrýt všechny problémy, které ve fotbalové Spartě během podzimu vykrystalizovaly. Projekt s trenérem Andreou Stramaccionim nefunguje, jenže i kdyby se vedení klubu rozhodlo pro rozchod, bude velmi nákladné smlouvu s Italem rozvázat. Na druhou stranu, změnu kouče na Letné nutně zvažují. A podle zákulisních informací je opravdu ve hře Chorvat Slaven Bilič, který minulý týden do Prahy osobně dorazil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Andrea Stramaccioni během utkání s Jihlavou.

Článek
Fotogalerie

Promrzlou Letnou zněl v neděli večer nejen potlesk za slušný výkon proti nebohým Středočechům. Často se ozývalo také skandování proti italskému kouči - dokonce z míst v hledišti, odkud to během celého podzimu nebylo běžné.

„Za poslední měsíce jsem se hodně naučil. Nedokázal jsem si představit, jak je česká liga těžká. Udělal jsem chyby, ale snažím se z nich použit a zlepšit sám sebe," dopustil se Andrea Stramaccioni po utkání na své poměry nezvyklé sebereflexe.

„Musíme využít zimní přestávku k dalšímu rozvoji a posunout náš tým na vyšší úroveň. Prioritou bude zúžení kádru, protože 28 hráčů pro období bez účasti v pohárech je strašně moc," avizoval kouč.

Naťukli Trpišovského. A co Bilič?

Provede řez přebujelým kádrem opravdu on, nebo někdo jiný? To je, oč tu běží, mohou si fanoušci Sparty říkat s klasikem...

Klub zatím případné změny nekomentuje. Zákulisím však běží zajímavých informací spousta a různé zdroje se na některých shodují.

Letenští podle nich třeba znovu naťukli Jindřicha Trpišovského, přestože se v minulé sezóně s trenérem Slovanu Liberec nedohodli.

Žádnou kachnou pak údajně opravdu není varianta se Slavenem Biličem. Chorvat, který byl začátkem listopadu odvolán z lavičky West Hamu, pobíral v Premier League v přepočtu nějakých 90 miliónů korun ročně. Přesto o něm na Letné uvažují.

O cizinci uvažoval Křetínský dlouho

„Původní informace pravila, že do Prahy dorazí na schůzku jeho agent. Minulý týden se ale Bilič objevil na Spartě osobně," říká jeden ze znalců prostředí.

„Angažování Biliče by samozřejmě bylo nákladné. Ale pokud si Daniel Křetínský usmyslí, že by Chorvat byl nejlepším řešením, půjde za ním. Majitel Sparty je tvrdohlavý, o zahraničním trenérovi uvažoval už hodně dlouho. A jestliže se rozejde s Italem, pravděpodobné je, že jeho nástupcem bude další cizinec," dodává ještě.

Na fotbalovou scény by se pak v blíže neurčené roli mohl zase vrátit i Vlastimil Košťál, nyní spokojený hoteliér v Rakousku. Právě bývalý šéf Sparty, který klub prodal Křetínskému, teď má údajně svým méně úspěšným nástupcům s angažováním Biliče pomáhat.

Návraty? Třeba Hašek nebo Dočkal

A pokud fanoušci i bývalí hráči volají po větším zapojení klubových legend, dobré zprávy pro ně zákulisím také běží.

Na Letnou by se mohl vrátit Ivan Hašek, tentokrát do funkce sportovního ředitele, jež zatím není v klubu zřízena.

Zcela logická je pak také snaha angažovat po roce zpátky reprezentanta Bořka Dočkala, který není v Číně šťastný. Návrat domů by byl pro obě strany ideálním řešením.

Ustojí Andrea Stramaccioni současnou krizi a povede fotbalisty Sparty i na jaře?
Ano
24,6 %
Ne
75,4 %
Celkem hlasovalo 31062 čtenářů.

Reklama