Hlavní obsah

Turbulence kolem CEFC. Dění ve Slavii se to nedotkne, uklidňuje Tvrdík

Praha

Pořádně zamotanou hlavu musí mít v posledních hodinách fandové fotbalové Slavie. Dění kolem majoritního vlastníka klubu z Edenu je pořádně turbulentní a mění se každou chvíli. Naposledy pak do světa vyletěla informace o tom, že vedení a každodenní provoz společnosti CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. Předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík nicméně na twitteru uvedl, že věří, že se současná situace klubu z Edenu nedotkne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda představenstva fotbalové Slavie - Jaroslav Tvrdík

Článek

Informace o změnách v CEFC zveřejnil s odvoláním na dva zdroje čínský list South China Morning Post. Mluvčí CEFC China Energy nicméně podle agentury Reuters tvrdí, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

„Žijeme v turbulentním a globálním světě. V ČR nelze některé informace potvrdit ani vyvrátit. Věřím, že se to Slavie Praha jakkoliv nedotkne a celý tým bude koncentrován na splnění jarních sportovních cílů. Od majitele klubu dostanou plnou podporu," uvedl na sociální síti Tvrdík.

Ve čtvrtek se v čínských médiích objevily zprávy, že předseda představenstva CEFC Jie Ťien-ming je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality. To firma odmítla. Manažer je mimo jiné členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, firma působí rovněž v České republice.

Stadión v Edenu je v zástavě

Čínská společnost CEFC, majitel fotbalové Slavie, zastavila u banky J&T majetek za miliardy korun, včetně stadionu v Edenu, který vloni koupila. V zástavě je také budova bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní hotel Le Palais Art Hotel Prague. Podle Radiožurnálu, který na zástavy upozornil, je důvodem půjčka ve výši deseti miliard korun.

Podle CEFC úvěr, který společnost získala, odpovídá méně než čtvrtině jejího majetku v Čechách. Celkem čínská firma v Česku spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur (38 miliard korun).

"CEFC si opravdu dovolila ´drzost´. Vzala si standardní krátkodobý úvěr na posílení svého rozvoje jako drtivá většina českých firem. Standardně ho zaručila, dokonce přezajistila. Nikdo nás nežaluje. Zadlužení nepřesahuje 25 procent aktiv. To je v ČR asi u firem zločin," uvedl na twitteru předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík, který je zástupcem CEFC.

"Investiční skupiny běžně zapojují do financování externí zdroje, a to ve formě úvěrů nebo dluhopisů. Rozsah majetku CEFC v Evropě a úspěšnost jednotlivých projektů umožňují získat pro další investiční záměry a rozvoj stávajícího portfolia i zajímavé externí zdroje. Zadluženost CEFC je jedna z nejnižších mezi ostatními srovnatelnými investičními skupinami v ČR," uvedla CEFC v prohlášení na webu fotbalové Slavie.

Čínská společnost získala Slavii v září 2015 a v březnu následujícího roku se v rámci žofínského ekonomického fóra zavázala investovat do stadiónu téměř 50 milionů eur, tedy 1,34 miliardy korun. Loni v dubnu se jí podařilo odkoupit stadion za částku kolem jedné miliardy, nějaké výraznější investice do stadiónu se však zatím neuskutečnily.

Reklama