Hlavní obsah

Jihlava válí a uniká z pásma sestupu! Petrželovi i Weberovi premiéry zhořkly

mm, dosSport.cz
Aktualizováno

Zázrak z Vysočiny trvá! Fotbalisté Jihlavy pod novým koučem Svědíkem pokračují v jarní fázi HET ligy ve vítězném tažení. Po skalpech nejlepších dvou týmů v tabulce Slavie a Plzně porazili v sobotním 19. kole i Teplice 3:1 a vymanili se z pásma sestupu. Trenéru Petrželovi premiéra ve Zlíně nevyšla, Jablonec vyhrál vysoko 4:0 a prvním gólem v nejvyšší soutěži se na demolici Ševců podílel i kapitán týmu Tomáš Hübschman. Slavia zase pokazila debut Jozefu Weberovi na lavičce Mladé Boleslavi. Vyhrála 3:0 a přiblížila se k vedoucí Plzni, jejíž duel s Baníkem byl kvůli nezpůsobilému terénu odložen, na rozdíl devíti bodů. Olomouc prolomila čekání na gól a udolala 1:0 Slovácko, Liberec se rozešel s Karvinou smírně 2:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Jaromír Zmrhal překonává brankáře Martina Poláčka z Mladé Boleslavi.

Článek
Fotogalerie

Po podzimní části poslední, ale na jaře Jihlava válí, to poznaly i Teplice. Už v 7. minutě prohrávaly 0:2, navíc na konci úvodní čtvrthodiny neproměnil nejlepší jihlavský střelec Davis Ikaunieks penaltu. Hosté sice vzápětí výhody pokutového kopu využili, ale agilní lotyšský forvard Ikaunieks jim krátce před odchodem do šaten nadělil další gól a uzavřel skóre utkání. Vysočina vyhrála i třetí jarní zápas a je mimo pásmo sestupu.

Stoprocentní je po zimní pauze také Jablonec. Zlínu, který poprvé vedl nový trenér Vlastimil Petržela, uštědřil čtyřgólový výprask, navíc na jeho hřišti. Prvního ligového gólu se ve 201. utkání v nejvyšší soutěži dočkal i šestatřicetiletý jablonecký kapitán Tomáš Hübschman, týden poté, co vyrovnal nelichotivý rekord obránce Pavla Besty. Ševci neporazili Jablonec už osmkrát za sebou (z toho 6 proher).

Olomouc byla druhá jen chvilku

Svoji vítěznou bilanci chtěla prodloužit také Karviná. Po brankách Tomášů Wágnera a Webera v Liberci dvakrát vedla, za domácí však pokaždé srovnal Matěj Pulkrab a zápas skončil dělbou bodů. Na druhé místo tabulky tak na chvíli před Slavii poskočila Olomouc, která po 341 minutách vstřelila zásluhou Jakuba Řezníčka gól a Slovácko zdolala 1:0.

Jenže sešívaní si vzápětí vzali svoje postavení zpět. Na sestupem ohroženou Mladou Boleslav s debutujícím Jozefem Weberem na lavičce byli úřadující šampióni příliš velkým soustem, a když navíc v první půli nevyužili za bezbrankového stavu slušné příležitosti Přikryl a Konaté, udeřili na druhé straně hosté. Skóre otevřel krátce před přestávkou Zmrhal a po změně stran se dvakrát prosadil slávistický kanonýr Milan Škoda, podruhé s velkým přispěním mladoboleslavské obrany.

Fotbalová HET liga - 19. kolo:
Pátek
Bohemians - Dukla 2:0
Sobota
Ostrava - Plzeň odloženo
Liberec - Karviná 2:2
Branky: 54. a 83. Pulkrab - 32. T. Wágner, 56. Weber
Olomouc - Slovácko 1:0
Branka: 37. Řezníček
Zlín - Jablonec 0:4
Branky: 13. Jovovič, 32. Hübschman, 50. Masopust, 54. Chramosta
Jihlava - Teplice 3:1
Branky: 7. a 44. Ikaunieks, 3. Fulnek - 26. Hora z pen.
Mladá Boleslav - Slavia 0:3
Branky: 66. z pen. a 73. Škoda, 40. Zmrhal
Neděle
18:00 Sparta - Brno

Reklama