Hlavní obsah

Prokletá penalta, Barcu měl na lopatě. Hapal teď jde Letenským vrátit, co jim sebral

Praha

Italové jsou pryč, fotbalová Sparta vzývá nového spasitele. Na Pavlu Hapalovi teď je, aby mužstvo dovedl do pohárové Evropy, v ideálním případě pak do kvalifikace Ligy mistrů. Trenérský premiéra bývalého hráče Letenských čeká v Karviné. „Nervozitou moc netrpím. Myslím, že mě obchází a snažím se na debut dívat s nadhledem,“ avizuje 48letý kouč.

Hapalova penalta proti Barceloně

 
Článek

Vzpomínáte? Sparta v březnu 2000 hostila v osmifinálové skupině Ligy mistrů Barcelonu a v 88. minutě měla za stavu 1:1 výhodu pokutového kopu. Jenže hráč s číslem 99 na zádech se rozběhl až příliš laxně a jeho slabou střelu brankář Hesp vyrazil... Zklamání z neproměněné penalty bylo tak veliké, že se hráči dostatečně nekoncentrovali na následující výpad soupeře a Gabri jim vzápětí uštědřil rozhodující gól na 1:2!

Právě Pavel Hapal byl oním výtečníkem, který měl slavnou Barcu na lopatě, ale selhal. Po zahozené penaltě měl na Letné těžkou pozici a po sezóně ji opustil.

Po osmnácti letech je zpátky.

„Poslední vzpomínka není z nejlepších. Ale možná právě nastal ideální čas se vrátit a odčinit z pozice trenéra neproměněnou penaltu proti Barceloně. Rád bych vrátil sparťanským fanouškům něco, co jsem jim sebral," přemítá Hapal v rozhovoru pro klubovou televizi.

Fanoušci i hráči změnu vítají

Sparta byla pod vedením jeho předchůdce Stramaccioniho průměrná. Nejen fanoušci vítají, že italský kouč konečně odešel. Změnu vítají i sami hráči.

„Je to OK, kluci jsou šťastní, že je nový trenér tady. Po prvních trénincích z něj mám dobrý pocit. Je lepší mít českého trenéra, protože lépe zná zdejší týmy a styl fotbalu. Určitě se přizpůsobíme jeho požadavkům," líčí rumunský záložník Nicolae Stanciu.

„Jsem rád, že přišel právě Hapal, znám ho už z polské ligy. Že máme nového kouče, nám ovšem ještě nezaručí, že už bude všechno dobré. Záleží na nás hráčích, jak budeme pracovat," poukazuje africký obránce Costa, jehož Hapal trénoval v Zaglebie Lubin.

Zvládnout zápas znamená zvítězit

„Tehdy byl klíčový hráč týmu a byl jsem hodně smutný, že nás opustil. Od té doby uteklo dost času a Costa je o něco zkušenější. Je fajn se společně znovu setkat v jednom týmu," těší Hapala.

Pátá Sparta ztrácí na druhou Slavii pět bodů a týden před velkým derby si nemůžete další ztrátu dovolit.

„Všechny dosavadní tréninky zatím hráči zvládli bez problémů a věřím, že utkání v Karviné zvládneme. Zvládnout zápas pro mě znamená zvítězit," ujišťuje Hapal.

Zápas Karviná - Sparta se hraje v sobotu od 15:00. Přímý přenos vysílá O2 TV Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama