Hlavní obsah

Jako učedníci spolu trenéři studovali i spali. Ve velké premiéře v derby budou rivalové

Praha

Velká premiéra! A hned dvojnásobná. Trenér Slavie Jindřich Trpišovský zažije v sobotu při derby na Spartě poprvé atmosféru největšího tuzemského fotbalového zápasu mezi elitou. Třaskavý duel v roli kouče nikdy nezažil ani jeho sok Pavel Hapal, jenž vede klub z Letné. Ač jsou to pro dnešek nesmiřitelní rivalové, oba paradoxně pojí přátelství.

Trenéra Trpišovského čeká jeho první derby. Pavel Havel už jedno zažil jako hráč, proseděl ho ale na lavičce

 
Článek

„Známe se dobře. Studovali jsme společně dva roky v Olomouci trenérskou profilicenci. Pavel je dobrý chlap, velice inteligentní. Vážně výborný kluk. A od hráčů, kteří prošli jeho rukama vím, že i velice dobrý trenér. Fakt, že se chopil Sparty, naši situaci před derby ztěžuje," netají dvaačtyřicetiletý Jindřich Trpišovský, že ke kolegovi staršímu o šest let hledí s respektem.

„S Jindrou se známe velmi dobře. Studovali jsme spolu trenérskou profilicenci. Jsme kamarádi, žádný konflikt mezi námi nebyl. A doufám, že ani nebude," usmívá se internacionál Pavel Hapal.

„Dokonce jsme společně vyrazili na stáž do Kolína nad Rýnem, kde jsme byli na jednom pokoji. Následně jsme se potkávali při fotbalech nebo na různých jiných, nejen pracovních akcích," připouští Trpišovský, že uzavření studia neutnulo vzájemné vazby.

Jeden vyhrál derby 5:1, druhý 6:0

Na jaře 2000 působil Hapal na Letné jako hráč. Zažil i jedno derby, byť jen jako náhradník.

„Seděl jsem na lavičce, ale byl jsem u toho, což je pro mě podstatné. Zažil jsem atmosféru, nasazení a jakým stylem se derby hrálo. Z toho budu čerpat," těší se.

Trpišovský takovou zkušenost nemá. Nicméně v trenérské roli už derby zažil. Bylo to ale u nynějšího rivala v roli mládežnického trenéra výběrů sedmnáctiletých, respektive osmnáctiletých. „Vedl jsem třeba Folprechta, Pavelku či Kadeřábka. Jednou jsme derby vyhráli 6:0. Kdybych mohl stejný výsledek slavit znovu, nezlobil bych se," směje se Trpišovský při vzpomínkách na roky dávno minulé.

Mimochodem, moc nechybělo, aby také Hapal poměrně nedávno skončil na druhé straně barikády.

„Možná taková debata byla, ale dnes jsem ve Spartě. Udělám vše pro ni. Atmosféra mého hráčského derby byla úžasná. Dokonce jsme tenkrát vyhráli 5:1, každý by rád něco takového zažil," posiluje trenéra vzpomínka na duel, v němž si Rosický a spol. v přímém souboji zajistili dvě kola před koncem mistrovský titul.

Jako malý kluk dal své srdce rivalovi

„Pavel je ve Spartě už druhý týden. Solidní doba, aby něco změnil. Je v jiné pozici než před prvním zápasem v Karviné. Ostré utkání je jiné ve srovnání s tréninky, takže může jinak nahlížet na potenciál hráčů a využít je podle toho. Ač nevím, jaké to ve Spartě bylo, určitě může přivodit minimálně změnu klimatu v kolektivu," přemítá Trpišovský o bezprostředním přínosu nového trenéra Sparty.

Svou osobní zkušenost s duelem rivalů nepřeceňuje.

„Srovnávat derby na mládežnické úrovni s dospělým fotbalem je nemožné. Tehdy zápas sledovalo možná pár rodičů. Nyní bude plný stadión. A já se těším nejvíce právě na atmosféru," vypravuje nadšeně Trpišovský.

Paradoxní je, že jako malý kluk dal své srdce Spartě. V derby jí vždycky fandil, dnes bude jeho aktérem jako trenér. Na druhé straně barikády.

„Ještě před pár lety pro mě bylo naprosté sci-fi, že bych se mohl takové situace dočkat. Chodil jsem na derby jako fanoušek, později kvůli odbornému hledisku jako pozorovatel. Ani jsem si nedovoloval snít, že bych derby zažil na vlastní kůži. A teď budu v centru dění. Týden předcházející zápasu byl děsně dlouhý. Už ve středu jsem si přál, aby byl výkop ideálně okamžitě," netají Trpišovský, že jej duel odvěkých rivalů zcela pohltil.

Firma Hapal a syn kope za Spartu

Stejně jako jeho protějšek. „Vyrůstal jsem v Břestu, malé vesnici u Kroměříže. Celá dědina se při derby dělila na sparťany a slávisty, tak je to tam dál i dnes," uvědomuje si Hapal.

Trenér má tři syny, všichni hrají fotbal. Šestnáctiletý Ondřej dokonce působí ve sparťanském mladším dorostu. Táta ho při zápasech na Strahově pozorně sleduje. Spartě tak Hapal fandil mnohem dřív, než se do ní jako šéf áčka vrátil...

Duel 21. ligového kola Sparta - Slavia se hraje v sobotu od 17:30. Přímý přenos vysílá O2 TV Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články