Hlavní obsah

Rasismus? V žádném případě! Bylo to nedorozumění, zní ze Zlína

Zlín/Praha

Vlnu emocí a kritických reakcí vyvolal výrok trenéra zlínských fotbalistů Vlastimila Petržely, který po nedělní porážce s Plzní (0:1) na adresu konžského stopera týmu Jonathana Bijimineho uvedl, že „černoch udělal chybu“. Afričana se například velmi tvrdě zastal Joel Kayamba, tožský záložník druholigové Opavy. Vedení zlínského klubu se nicméně proti nařčení kouče z rasismu ohradilo. Šlo prý jen o nešikovné vyjádření a Petržela má jinak s Bijiminem bezproblémový vztah.

Trenér Petržela hodnotí utkání s PlzníVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„V komentáři trenéra Vlastimila Petržely zaznělo nelichotivé označení hráče Jonathana Bijimina, musíme se však ohradit proti nařčení z rasismu. Trenér A-týmu hodnotil utkání bezprostředně v emocích a nešikovně tak zvolil toto označení pro hráče Bijimina," stojí v oficiálním prohlášení FC Fastav Zlín zveřejněném na klubových stránkách.

Sporný výrok zazněl v pozápasovém rozhovoru pro stanici O2 TV Sport. „Byla tam hrubá chyba toho černocha (Bijimineho). Hrál prakticky první zápas ligovej a zalezl si k první tyči místo toho, aby zajistil beka. A nechal ho tam s míčem úplně volnýho. To byla naše hrubá chyba, taktická," líčil Vlastimil Petržela, zkušený 64letý trenér Zlína.

Reakce byla prudká. „Miluju Česko a bělochy, ale musí existovat vzájemný respekt. Přestaňte do fotbalu zavádět rasistické řeči. Fils de pute en cule (zk****syn)," napsal na svůj facebookový profil Joel Kayamba, tožský záložník druholigové Opavy. S kritickým komentářem a s hastagy rovnost a stop rasismu se přidal i Ibrahim Traoré, zlínský záložník z Pobřeží slonoviny.

Hovořit o rasismu není na místě

Zlínský klub ovšem připomíná, že zaměstnává další hráče, kteří mají nejrůznější etnický původ, takže „hovořit o rasismu není na místě". Jonathan Kabasele Bijimine i trenér Vlastimil Petržela spolu vycházejí profesionálně jak po sportovní, tak i lidské stránce, píše se v textu.

„Je to nešťastné vyjádření, ale vše jsme si ihned poté vysvětlili. Bylo to jen nedorozumění, které nás mrzí, ale v žádném případě nemůže být řeč o rasismu," ubezpečuje sportovní ředitel klubu Zdeněk Grygera s tím, že Bijimine ze strany hlavního kouče dostal několikrát důvěru nasazením v zápasech a za své výkony byl i pochválen.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články