Hlavní obsah

V Číně se neflákej a přidávej si, slyšel reprezentační novic od trenérského bouřliváka

Smiřoval se s pěti dny dvoufázových tréninků v zasněženém Jablonci nad Nisou. Ale nakonec bleskově balil zavazadlo, aby se připojil k fotbalové reprezentaci Česka mířící na přípravný turnaj do Číny. Pro záložníka Jablonce Michala Trávníka šlo o premiérovou pozvánku do tuzemského elitního výběru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Trávník (vlevo) a Michael Lüftner během tréninku fotbalové reprezentace před turnajem v Číně.

Článek
Fotogalerie

„Já vůbec nepočítal s tím, že bych mohl do Číny letět. Sice jsem byl v širší skupině lidí, kteří museli odevzdat pas kvůli vízům, jenže následně při nominaci jsem se nedostal ani na seznam náhradníků," připomínal Trávník.

S Jabloncem přidal v neděli na půdě Jihlavy páté jarní ligové vítězství, po nedělním dni volna se měl hlásit v pondělí na klubovém srazu. „Trenér Rada nám naplánoval na každý den dva tréninky, jen víkend jsme měli mít volný," popisoval Trávník, jaký program ho čekal původně. „Pak ale v neděli večer zavolal manažer reprezentace Šeterle, jestli mám sbaleno. Měl jsem obrovskou radost. Ani jsem se nezlobil, že mráz u nás na severu vyměním za teplé počasí v Číně," smál se Trávník.

Klubový trenér Petr Rada si oporou jablonecké záložní řady po telefonu dobíral. „Volal a v legraci říkal, jak si mohli do reprezentace vybrat zrovna mě. Samozřejmě mi také hned gratuloval. A nabádal mě, abych se v Číně neflákal a přidával si," popisoval Trávník telefonický rozhovor se známým trenérským bouřlivákem.

Právě příchod nového trenéra do Jablonce během zimní pauzy znamenal probuzení nejen pro Trávníka, ale i celý tým. Zatímco na podzim byli Severočeši těžkopádní, na jaře soupeře válcují. „Změna v realizačním týmu nám prospěla. Všichni jsme se zvedli. Trenér přinesl nový impuls, s týmem dýchá a myslím, že to na hráče má pozitivní vliv," přemítal Trávník.

Suárez či Cavani jsou výzvou

Byl zvědavý, jak se vypořádá s dramatickým skokem, který jej čeká. Vždyť při posledním duelu bojoval na půdě zachraňující se Jihlavy, v pátek může naskočit proti světovým fotbalovým superstar jako Suárez či Cavani.

„Pochopitelně je to něco jinačího. Na internetu jsem četl jména v nominacích dalších týmů z turnaje. Jde o největší fotbalové hvězdy. Zejména Cavani se mi herně hodně líbí," netajil Trávník, pro něhož prostředí fotbalové reprezentace nebylo žádnou neznámou.

S většinou hráčů se potkával v reprezentační jednadvacítce během minulého i předminulého kvalifikačního cyklu. Třiadvacetiletý borec si však musel na premiérovou nominaci ve srovnání s bývalými parťáky v dresu Lvíčat počkat.

„Ale já to neřešil, že ostatní už jsou v áčku a já pořád nedostal čuchnout. Makal jsem a doufal," krčil rameny. „Reprezentaci beru jako další splněný sen. Možnost pochlubit se starty v národním startu není k zahození," culil se Trávník.

Reklama