Hlavní obsah

Ruka před gólem? Byla, uznávají sparťani. Jenže video odpočívalo

Video ano, či ne? A když ano, proč tedy jen na vybraných zápasech? Fotbalovou ligou rezonuje zásadní otázka, jejíž zodpovězení bude nadále vzbuzovat i pochybnosti a emoce. Tím spíš, že nasazení videorozhodčího zatím umožňuje jen jediný přenosový vůz v republice. A tak třeba Spartě v pátek večer prošla Šuralova ruka před druhým gólem, který jistil výhru 2:0 nad Jabloncem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Světelná tabule s nápisem "Videorozhodčí přezkoumává situaci" během utkání Plzeň - Sparta. Video je však v české lize nadále jen výjimkou.

Článek
Fotogalerie

Video dokáže divy. V Německu by mohli vykládat, jak už hráči seděli o poločasové přestávce v kabině, ale rozhodčí je vytáhl zpátky na hřiště. Dostal do komunikátoru echo od kolegyně u videa, a tak se dodatečně kopala penalta.

A není ani třeba chodit za hranice. Právě zápasy Sparty jsou příkladem. Nedávné derby se Slavií (3:3) se změnilo ve Videostop, kdy se obrazovka studovala tak často, že aktéři zápasu se po gólu raději ani neradovali. Čekali, jestli ho muži v přenosovém vozu schválí...

Ve vyhecované bitvě v Plzni (2:2) úřadovalo video kupodivu jen v jedné zásadní situaci. Letenští se dožadovali penalty, ale technika byla proti.

Zatímco dva zmíněné duely vysílala O2 TV Sport, páteční zápas s Jabloncem byl v režii ČT sport. Přenosový vůz této stanice nasazení videorozhodčího neumožňuje, což bylo tentokrát štěstí pro Spartu. Hosté se marně domáhali odpískání Šuralovy ruky, která předcházela Kadlecovu gólu na 2:0.

Od videa by branku asi neuznali

„Rukou hrál, ale nevím, jak ji měl. Zda byla u těla, nebo hrál schválně. Ale to už je teď zbytečné řešit," kaboní se záložník Michal Trávník.

„Z lavičky jsem sporný moment dobře neviděl. Hráči protestovali, situaci musí posoudit hlavně rozhodčí. Pravdou je, že druhá branka už stanovila větší rozdíl skóre a bylo tak trochu po zápase," krčí rameny trenér Petr Rada.

Letenští přiznávají, že měli dost velké štěstí.

„Ruka od Pepy Šurala byla. Kdyby bylo na zápase video, tak branku asi neuznají. V tu chvíli jsem však neviděl, že rukou zahrál. Pepa mi o ní řekl asi o pět minut později, ale určitě nebyla úmyslná," líčí autor gólu Václav Kadlec.

Branku paradoxně uznal hlavní arbitr Karel Hrubeš, který byl v derby se Slavií u videa. Sám se teď na jeho pomoc spolehnout nemohl.

Jedna soutěž tak vlastně dál sdružuje dva typy posuzování a řízení zápasů. Druhý gól Sparty skóre zvýraznil a o dělbě bodů v konečném důsledku nerozhodl. V závěru ligy však nastanou sporné okamžiky ještě zásadnější. A pak logicky nastanou další diskuse, proč video někde je, ale většinou se k němu odvolat nelze...

Reklama