Hlavní obsah

Plzeň pálila šanci za šancí, spasil ji Hořava. Baník přemohl Spartu

Praha
Aktualizováno

Šancí na dva zápasy měli fotbalisté Plzně v souboji s Karvinou, ale až téměř do samého konce se strachovali o výhru. Západočechům ji pojistila až v závěru zápasu přesná trefa Tomáše Hořavy, stejný hráč na konci úvodní půle také otevřel skóre. Lídr tabulky na pátý pokus doma v jarní části ligy zvítězil a znovu posílil svoje ambice na titul, náskok na druhou Slavii, jež má však nedělní duel proti Slovácku k dobru, navýšil na 10 bodů. Ve druhém utkání sobotního programu 26. kola HET ligy o záchranu bojující ostravský Baník po heroickém výkonu přemohl Spartu 3:2, vítězný gól vstřelil hlavičkou zkušený Milan Baroš.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Autor obou plzeňských gólů Tomáš Hořava (vlevo) a Martin Zeman z Plzně se radují z úvodní trefy.

Článek
Fotogalerie

Jednou se trefil z dálky levačkou, v samém závěru přidal pojistku lobem pravačkou. Tomáš Hořava povýšil naděje svých barev na titul a zároveň znovu o něco srazil ambice soupeře na záchranu. Třináctá Karviná nevyhrála poosmé za sebou a má pouze bodový náskok na předposlední Ostravu.

Plzeň porazila Karvinou i ve čtvrtém prvoligovém utkání. Pokud v příštím kole Plzeň zvítězí v Edenu, stane se mistrem. V případě, že Slavia v neděli neporazí Slovácko, bude Viktorii stačit s červenobílými neprohrát.

Baník doma udolal Spartu po deseti letech. Zůstal sice na sestupové patnácté příčce, ale přiblížil se na jeden jediný bod k pozicím znamenajícím záchranu. V dolních patrech tabulky přituhuje.

Sparta si zkomplikovala boj o pohárovou Evropu. Hrozba, že v ní po 36 letech bude chybět, je reálná. Pod koučem Pavlem Hapalem prohrála poprvé.

Program 26. kola fotbalové HET ligy:
Pátek
Jihlava - Mladá Boleslav 0:0
Dukla - Brno 2:1
Sobota
Ostrava - Sparta 3:2
Branky: 22. Šindelář, 51. Hlinka, 86. Baroš - 28. Kanga z pen., 60. Kadlec
Plzeň - Karviná 2:0
Branky: 39. a 90.+1 Hořava
Neděle
15:00 Slavia - Slovácko
17:00 Zlín - Bohemians
17:00 Teplice - Olomouc
18:30 Jablonec - Liberec

Reklama