Hlavní obsah

Pro titul do Edenu. Plzeň chce ve šlágru dokončit mistrovské dílo, Slavia oslavy nehodlá připustit

Slavit mistrovský titul na půdě největšího konkurenta? Dnes v Edenu na tento scénář může dojít. Poprvé v historii. Nastane, pokud Plzeň ve šlágru se Slavií neprohraje. Pro lídra představa vysoce lákavá, pro červenobílé notně ponižující. Pozná fotbalová liga v sobotu nového mistra nebo slávisté korunovaci oddálí?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matúš Kozáčik a Roman Hubník z Viktorie Plzeň po utkání s Libercem.

Článek

„Náskok devíti bodů je hodně zajímavý. Jsme blízko cíle. Zajistit si titul už na Slavii je lákavé, nicméně myslím, že to bude moc těžké," říká plzeňský kouč Pavel Vrba. O něčem takovém se Limberskému a spol. před třemi týdny ani nezdálo. Měli problémy sami se sebou, klopýtali, Slavia 14bodové manko z podzimu stáhla až na pět bodů. Nakonec však viktoriáni opět nahodili motory.

„Tři kola zpátky nikdo nečekal, že si neprohrou na Slavii zajistíme titul. Máme obrovskou motivaci," tvrdí kapitán Roman Hubník. Při remíze zůstane mezi soky i nadále devítibodová propast, kterou by Pražané mohli ve zbývajících třech kolech zlikvidovat. Pro Plzeň by ale mluvila lepší bilance ze vzájemných zápasů (na podzim zvítězila 1:0).

„Musíme Plzeň porazit, aby v Edenu zaprvé titul neslavila, a zadruhé, abychom jí tu oslavu co nejvíc oddálili. Naším hlavním motivem je upevnit si druhé místo," podotkl trenér Jindřich Trpišovský. Jasně naznačil, že spíš než na obhajobu, přemýšlí červenobílí, jak setrvat na stříbrné příčce. Z ní si zajistí účast v předkole Ligy mistrů.

„Situace není taková, abychom na titul mohli reálně pomýšlet. Myšlenka na obhajobu byla podstatou celého jara. První z podmínek byla, aby Plzeň klopýtala, což se relativně stalo. Druhá, abychom všechno vyhráli. Na to jsme, i při všech těch zraněních, bohužel neměli sílu," doplnil slávistický sportovní ředitel Jan Nezmar.

Momentální forma a rozpoložení nahrává mistrovskému scénáři, čísla zase pro Slavii. Doma Plzeň třikrát v řadě porazila při skóre 7:0. Pokud bilanci udrží, korunovace se odkládá. V opačném případě Eden zalije červeno-modrá euforie.

Reklama

Související témata: