Hlavní obsah

Letenský kapitán má jasno, Lafata po sezóně končí! Stihne ještě dvoustovku?

Aktualizováno

Zavřete oči, odcházím... Fotbalový kanonýr David Lafata ukončí po sezóně profesionální kariéru. Útočník Sparty oznámil své rozhodnutí na klubovém webu. Šestinásobný král střelců má na kontě 198 gólů v české lize a má tudíž poslední tři kola k dobru, aby zdolal úctyhodnou metu 200 branek. Letenští svému Lafimu za jeden titul a 106 gólů v rudém dresu poděkují při utkání s Olomoucí příští sobotu 19. května (od 16:00).

TOP 25 osobností: David Lafata

 
Článek

Šestatřicetiletý rodák z jižních Čech spojil se Spartou vrchol své kariéry, v rudém dresu vstřelil zatím 83 ligových gólů a v sezóně 2013/2014 zvedl jako kapitán nad hlavu hned tři trofeje – pohár pro vítěze ligy, domácího poháru a Superpoháru.

Kanonýr s číslem 21 je také nejlepším střelcem Sparty v moderní historii evropských pohárů. Na svém kontě jich má v rudém dresu 23 (navíc další 3 z působení v Jablonci).

„Chtěl bych ukončit všechny spekulace, po sezóně ukončím svoji profesionální kariéru," říká David Lafata v rozhovoru pro klubovou televizi. „Čekají nás tři důležité zápasy a při domácím s Olomoucí, které naposledy prožiju jako hráč Sparty, bych se chtěl rozloučit se Spartou a všemi fanoušky," avizuje kanonýr.

Třetí hned za Bicanem a Kopeckým

Právě v posledním pátečním duelu se Zlínem (2:1) dal David Lafata svůj 198. gól v české lize a ukončil čekání na trefu, které trvalo od 24. září. Po sezóně mu na Letné končí smlouva a již v průběhu podzimu italský kouč Stramaccioni oznámil, že po dohodě s vedením klubu bude dávat větší prostor mladším hráčům. Také po jarním příchodu Pavla Hapala dostává Lafata šanci jako střídající hráč jen na pár minut.

„Každý chce hrát, ale o sestavě rozhoduje trenér. Já trénuji naplno a čekám na svou šanci," ujišťuje kanonýr.

Sotva v utkání se Zlínem nahradil ještě v první půli zraněného Drchala, připsal si Lafata ve druhém poločase vítězný gól. Jen dvě branky mu tak zbývají do bájné dvoustovky.

Budu se snažit, abych dva góly ještě stihl... Všechno se dá. Ale uvidíme, jestli dostanu ještě šanci. Teď je nejdůležitější vyhrát všechna tři kola a uvidíme, jak dopadne tabulka," poukazuje Lafata, že jde především o to, aby se Sparta znovu dostala do pohárové Evropy.

Pak by mohl o něco klidněji profesionální kariéru ukončit hráč, jemuž v Klubu ligových kanonýrů patří za 204 gólů (šest vstřelil v Rakousku) skvělé třetí místo za legendárním Pepim Bicanem a dalším slávistou Vlastimilem Kopeckým.

Šestinásobný král střelců Lafata nastřílel v lize 198 gólů
Vizitka fotbalisty Davida Lafaty (36), který po sezoně ukončí kariéru:
Datum a místo narození: 18. září 1981, České Budějovice
Výška a váha: 180 cm, 76 kg
Post: útočník
Klub: Sparta Praha (od 2013)
Předchozí působiště: Olešník (1989-92), České Budějovice (1992-01), Jihlava (2002), České Budějovice (2002-05), Škoda Xanthi (2005), Jablonec (2006-07), Austria Vídeň (2007-08), Jablonec (2008-12)
Reprezentace: 41 zápasů, devět gólů (2006-16)
Ligová bilance: 415 zápasů/198 gólů v české lize, 9/0 v řecké lize, 36/6 v rakouské lize
Největší úspěchy: čtvrtfinále ME 2012, účastník ME 2016; čtvrtfinále MS do 20 let 2001; mistr české ligy a vítěz Poháru FAČR 2014; vítěz Rakouského poháru 2007
Ocenění: vítěz ankety Fotbalista roku 2014 a Zlatý míč ČR 2014/15
Rodina: ženatý, manželka Kamila, dcera Vanda, syn Antonín
Ostatní: vyhlášený kanonýr s výbornou orientací ve vápně, šestkrát se stal nejlepším střelcem domácí soutěže; se 198 vstřelenými brankami nejlepší střelec v historii samostatné české nejvyšší soutěže, je i členem Klubu ligových kanonýrů; s velkým fotbalem začínal v Českých Budějovicích, výrazně se prosadil v Jablonci, kde se vypracoval v klíčového hráče týmu; po přestupu do Sparty v lednu 2013 se zařadil mezi nejvýraznější hráče i na Letné, po půl roce byl jmenován kapitánem; reprezentoval prakticky ve všech věkových kategoriích, v A týmu při svém debutu jako střídající hráč dvěma góly rozhodl zápas s Walesem v kvalifikaci ME 2008; v seniorské reprezentaci dlouho spíše paběrkoval, do základní sestavy se začal pravidelně prosazovat až po příchodu trenéra Pavla Vrby; v této sezóně ztratil místo v základní sestavě letenského týmu; jeho velkým koníčkem je myslivost.
Dosáhne fotbalový kanonýr David Lafata ve zbytku nejvyšší soutěže na metu 200 ligových gólů?
Ano. Když dostane šanci, vytoužené mety se dočká.
66,7 %
Ne. Na vysněnou metu již nedosáhne.
33,3 %
Celkem hlasovalo 3767 čtenářů.

Reklama

Související témata: