Hlavní obsah

Lafata: Nejradši bych skončil hned. Meta 200 gólů mě už netrápí

Praha

Tentokrát mohl být do jisté míry rád, že začal zápas jen na lavičce Sparty. Nával emocí prožil již při první části rozlučky před úvodním výkopem. „Všem lidem musím strašně poděkovat za krásné rozloučení. Občas jsem měl slzy na krajíčku. Bylo pro mě těžké soustředit se jen na fotbal,“ netají fotbalový útočník David Lafata (36), který v duelu s Olomoucí (1:0) naposledy nastoupil na Letné před ohlášeným ukončením kariéry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata s manželkou Kamilou se loučí s fanoušky Sparty po utkání s Olomoucí.

Článek
Fotogalerie

Emoce vás přemohly. Bylo těžké se na velké loučení psychicky připravit?

Běželo mi to hlavou celý týden. Na takovou situaci se snad ani nedá dost dobře připravit. Bylo pro mě těžké se vůbec soustředit na fotbal. Jsem rád, že jsme vyhráli, rozlučkové kolečko pak bylo s vítězstvím v zádech.

Když jste si vychutnával ovace diváků, nenapadlo vás, že jste odchod do fotbalového důchodu ohlásil předčasně? Že jste ještě mohl počkat?

Ne. I takové jsou chvíle, pro které jsem fotbal dělal. Musím poděkovat všem klubům, kde jsem působil, na všechny vzpomínám rád. Ale Sparta pro mě byla vrchol kariéry. A jsem rád, že můžu končit na vrcholu.

Nenaštvalo vás, že jste váš rozlučkový zápas začal jen na lavičce?

Počítal jsem s tím. Asi by bylo hezčí, kdybych hrál od začátku, ale rozhodnutí trenéra respektuji. Nebylo pro mě snadné se soustředit. Před zápasem jsem se moc nevyspal, budil se, což se mi moc často nestává. Byl jsem všeho plný, sám jsem nevěděl, jak zápas zvládnu. Všechno nakonec bylo krásné, moc děkuju.

Nedal jste však gól, přitom situace byla příznivá. Šel jste na hřiště, když už Olomouc hrála o deseti...

Ano, Olomouc ke konci hru víc otvírala. O to víc jsem chtěl gól dát, už jen kvůli lidem a atmosféře, kterou vytvořili. Jsem ale hlavně rád, že jsme vyhráli a loučení jsem zvládl. Ke gólu jsem měl asi nejblíž při hlavičce po rohu. Šla ale na gólmana, který byl prostě lepší.

Fanoušci také během zápasu vyvěsili transparent připomínající váš památný gól nůžkami Jablonci. Všiml jste si?

Zaregistroval jsem ho. Nůžky beru i já sám jako nejhezčí gól v kariéře. Děkuju fanouškům i Spartě za celé moje působení. Moc si ho vážím a budu na ně do konce života vzpomínat.

V posledním kole hrajete na Bohemians a vám stále chybí jen dva góly ke zdolání mety 200 gólů v české lize. Věříte, že je v derby ještě můžete stihnout?

Přiznám se, že bych nejradši skončil hned teď a k poslednímu kolu ani nejel... Jsem po sobotě plný emocí, mám toho dost. Za celou dlouhou kariéru jsem měl strašně moc šancí, mohl jsem dát gólů víc. Jsem vděčný za počet branek, které mám. Meta 200 gólů mě už netrápí.

Ve Spartě jste dal 112 gólů. Nemrzí vás, že stačily jen na jeden mistrovský titul?

Když se řekne Sparta, nejvíc si vybavím právě sezónu 2013/14 a titul, můj jediný v kariéře. Stavím ho nejvýš. Byl bych radši, kdyby titulů bylo víc a gólů klidně míň. Měl jsme ale v kariéře i momenty, na které pyšný nejsem. Ale vždycky jsem se snažil všechno dělat naplno, abych si nemusel říkat, že jsem měl udělat víc. Není moment, kterého bych zpětně litoval. Někdo má titulů víc, někdo žádný. Já jsem rád aspoň za jeden.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články