Hlavní obsah

Liga už zná los. Plzeň začne obhajobu na Dukle, sudím má velet Chovanec

Aktualizováno

Začíná teprve příprava, nový ročník fotbalové ligy už ovšem zná rozlosování. Plzeň začne obhajobu mistrovského titulu zápasem na hřišti pražské Dukly. Sparta v úvodním kole nového ročníku přivítá nováčka Opavu, Slavia nastoupí v Olomouci. Derby mezi Spartou a Slavií se odehraje začátkem listopadu ve 14. kole na Letné a odveta v Edenu přijde na řadu v 28. kole v polovině dubna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Plzně začnou obhajobu titulu na Julisce.

Článek

Nový ročník je revoluční, soutěž pod novým názvem FORTUNA:LIGA mění herní formát. Přibude zápasů, a tak v podzimní části, která potrvá od 20. července do 17. prosince, se nově odehraje 19 kol. Zbylých 11 kol se uskuteční na jaře, které odstartuje 8. února. Základní část skončí 29. dubna, pak bude následovat nadstavba.

Program 1. kola fotbalové ligy (20. až 23. července):
Bohemians Praha 1905 - Slovácko,
Příbram - Teplice,
Baník Ostrava - Jablonec,
Dukla Praha - Viktoria Plzeň,
Slovan Liberec - Karviná,
Sparta Praha - Opava,
Sigma Olomouc - Slavia Praha,
Zlín - Mladá Boleslav.

Nováček z Příbrami sehraje první dvě utkání s Teplicemi a Bohemians Praha 1905 v domácím prostředí. Naopak Karviná začne dvěma venkovními duely v Liberci a na Slavii.

Losování se znovu uskutečnilo podle takzvaných Frončekových tabulek. Ty dokážou zohlednit, aby si domácími zápasy nekonkurovala mužstva z jednotlivých regionů, ale třeba také nevhodné klimatické podmínky.

Odpadají večerní zápasy hrané po 20. hodině. Nastupují pevně dané začátky. V pátek se bude hrát od 18:30, v sobotu od 15:00, 17:00 a 19:00, v neděli od 15:00 a 18:00 a v pondělí od 18:00. V zimním období dojde k posunu a v pátek se bude hrát od 17:30 a v sobotu a v neděli od 15:00 a 17:00.

Je třeba také sestavit novou komisi rozhodčích. Jak se očekávalo, favoritem je internacionál Jozef Chovanec, mimo jiné bývalý trenér české reprezentace.

"Nechci diskusi obšírně komentovat. Předseda FAČR pan Malík představil Jozefa Chovance, aby měly kluby možnost se rozmyslet. Já jsem toho taky využil. Kvituji, že se tak neděje v kuloárech," říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace (LFA).

Pragosport má vysílací práva do roku 2024

Jinak pokud jde o vysílací práva na první a druhou ligu, jejich vlastníkem bude nadále společnost Pragosport. Práva měla ještě na příští dva roky, ale v pondělí se dohodla s LFA na koupi práv až do roku 2024. Následně pak práva na vysílání v Česku a na Slovensku přeprodala na sezóny 2018/19 až 2021/22 společnosti O2 TV.

Nová smlouva má být i kvůli změně hracího systému a většímu počtu zápasů lukrativnější. Podle serveru Seznam Zprávy nabízel Pragosport 150 miliónů.

"Nesmím ani naznačit, o kolik je nová smlouva výhodnější. V podmínkách českého klubového sportu je ale mimořádná! A jsem přesvědčený, že jsme ještě neřekli poslední slovo," usmívá se Svoboda.

LFA oznámila dalšího nového partnera ligy, cestovní kancelář Alexandria. Vedle finančního plnění by měla pomáhat klubům i se zajišťováním soustředění či výjezdů na zápasy evropských pohárů, jak doposud činila například u pražské Sparty či Jablonce. Nedávno organizovala soustředění také pro rozhodčí.

Reklama

Související témata: