Hlavní obsah

Tresty za sázky: zákaz hraní na 2 až 5 let, pokuta do půl miliónu

Praha

Disciplinární komise FAČR může zastavit činnost na dva až pět let hráči, kterému bude prokázána účast při nelegálním sázení na fotbalová utkání. Novelizovaný disciplinární řád pamatuje i na finanční sankce: pokud by se provinil hráč z první či druhé ligy, hrozí mu pokuta až do 500 tisíc korun. Uvedl to ve čtvrtek Jan Obst z legislativně-právního oddělení asociace.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jan Obst.

Článek

Disciplinární komise teď bude čekat na další informace od policie. Do případu se vloží tehdy, pokud policie obviní konkrétní hráče nebo další osoby, které jsou členy FAČR. "Hráč se proviní ve chvíli, kdy sází na zápasy svého týmu, sází na ně prostřednictvím cizí osoby nebo navádí někoho dalšího k sázení na jiné zápasy," řekl Obst. V případě závažného ovlivnění soutěže komise může sáhnout i k úplnému vyloučení z asociace.

Obst také upozornil, že hráči nesmějí sázet nejen na výsledky utkání, ale ani na konkrétní události se zápasy spojenými. Některé sázkové kanceláře totiž nabízejí možnost sázek například na první získaný rohový kop, první faul a podobně.

Kdyby disciplinární komise řešila spojitost hráče s nelegálním sázením, kromě zastavení činnosti může sáhnout i k udělení pokut. Pokud se proviní hráč v první a druhé lize, hrozí mu sankce až do půl miliónu korun. Na úrovni ČFL, MSFL a divizí je horní hranice 50 tisíc korun, na úrovni krajů 10 tisíc a na nejnižší okresní úrovni 5 tisíc.

"Pro příklad: kdyby byl trestán hráč, který se provinil na úrovni první ligy, ale nyní působí třeba ve třetí lize, přihlížela by komise samozřejmě k tomu, ve které soutěži k nelegálnímu sázení došlo," podotkl Obst.

Disciplinární komise FAČR by se zabývala případnými kauzami na úrovni první a druhé ligy, aféry v nižších patrech by už zase řešily příslušné disciplinární komise v řídící komisi pro Čechy, nebo Moravu.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň