Hlavní obsah

Ty shoříš, čů**ku, vyhrožoval útočník Českých Budějovic rozhodčímu

Praha

Vařilo se to v něm, emoce s ním cloumaly, jeho chování však bylo za hranou. A to hodně. Hokejový útočník Českých Budějovic Václav Karabáček v utkání 48. kola první ligy na ledě Slavie vulgárně urážel hlavního rozhodčího, který jej chvíli předtím vyloučil na pět minut a do konce utkání a navíc mu udělil další trest za nesportovní chování.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Českých Budějovic Václav Karabáček.

Článek

Do konce zápasu, který Pražané nakonec vyhráli 3:2, zbývalo dvacet vteřin, když za brankou Slavie došlo k bitce mezi zkušeným obráncem domácích Janem Novákem a Karabáčkem. Ten svého soka povalil na led a čároví sudí oba hráče od sebe oddělili. Rozčíleného Karabáčka doprovázel jeden z arbitrů nejprve na střídačku, po trestu do konce utkání ale musel led opustit.

Což se mu vůbec nelíbilo. „V čase 59:40 potrestáni hráči D17 (Jan Novák) a H8 (Václav Karabáček) 5+OK za vzájemnou bitku. Ve stejném čase potrestán hráč H8 trestem ve hře za nesportovní chování. Hráč odmítal opustit ledovou plochu, agresivně slovně útočil na hlavního rozhodčího: Ty shoříš, já tě zapálím, čůráku," citovala disciplinární komise Karabáčkova slova, které hlavní rozhodčí Dědek s Jechoutkem uvedli do zápisu o utkání.

„Hráč svým jednáním jednoznačně naplnil předpoklady pro uložení trestu ve hře. Ten se uloží hráči nebo funkcionáři týmu, který vyhrožuje, udělá rasovou nebo etnickou narážku, plivne, znečistí krví nebo se dopustí sexuální poznámky vůči komukoli," stojí v rozhodnutí disciplinární komise, která se Karabáčkovým počínáním zabývala.

Disciplinárka nakonec útočníkovi, který se v září po pětileté neúspěšné snaze proniknout v zámoří do NHL vrátil do Česka, zastavila činnost na dvě utkání a udělila mu pokutu ve výši 6500 korun.

„Bylo shledáno, že po šarvátce s Janem Novákem hráč skutečně nerespektoval výzev rozhodčích k opuštění hrací plochy, naopak opakovaně vyvolával slovní kontakt s hlavním rozhodčím," uznala disciplinární komise po shlédnutí videozáznamu.

Zavrženíhodné jednání, shledala disciplinárka

„Ačkoliv disciplinární komise logicky nedisponuje žádným zvukovým záznamem popsaného jednání, s ohledem na ověření pravosti dalších skutečností obsažených ve sdělení učiněném rozhodčími v poznámkách k zápisu o utkání není na místě dle disciplinární komise jakkoli sporovat, že by ke slovnímu napadení ze strany hráče nedošlo tak, jak bylo rozhodčími uvedeno," usoudila disciplinární komise.

Popsané jednání Karabáčka shledala jako zvláště zavrženíhodné, a to zejména s ohledem na charakter provedené výhrůžky fyzickou likvidací směrem k napadenému rozhodčímu.

Karabáček musel vynechat zápasy s Litoměřicemi a Přerovem, které Motor i bez něj vyhrál. Dvaadvacetiletý útočník, který v této sezoně neuspěl v extralize v Brně a Hradci Králové, se může do sestavy Českých Budějovic vrátit v pondělím duelu v Prostějově.

Reklama

Související témata: