Hlavní obsah

Rudé náměstí uvidí duel bývalých es světového hokeje

MOSKVA

Přesné sestavy týmů veteránů světového a sovětského hokeje pro sobotní exhibiční utkání na moskevském Rudém náměstí zatím nejsou známé. Někdejší trenér sborné Viktor Tichonov i kouč světových hvězd Scotty Bowman ale věří ve vítězství svých mužstev. Exhibiční zápas bude věnován 60. výročí existence hokeje v Rusku.

Článek

Přátelského utkání se zúčastní především slavná sovětská pětka, která se zrodila na počátku 80. let. "V roce 2006 uplynulo 25 let od jedinečného vítězství sborné Sovětského svazu na Kanadském poháru. Pětka ve složení Fetisov, Kasatonov - Makarov, Larionov, Krutov se zrodila právě na tomto turnaji," řekl novinářům někdejší obránce a v současnosti šéf státní agentury Rossport Vjačeslav Fetisov. Ten už poctivě trénuje a je prý ve výborné formě.

Na ledě by se měl ukázat i legendární sovětský brankář Vladislav Treťjak. "Času na trénink se mi ale nedostává," postěžoval si prezident Ruské hokejové federace a šéf poslaneckého výboru pro sport. Chytat střely protihráčů ale tentokrát kategoricky odmítl. "Budu obráncem," oznámil.

Led na Rudém náměstí si už vyzkoušel také Igor Larionov, který zakončil kariéru jako poslední ze slavné pětice. S hokejem se rozloučil teprve předloni, americký Phoenix ho ale opět láká do profesionálního sportu. "Nadcházející zápas je jednou z nejdůležitějších událostí v mé kariéře," uvedl hokejista, kterému prý spoluhráči kdysi přezdívali "Profesor". Zápasu se naopak nezúčastní nedávno operovaný Andrej Chomutov ani Alexej Gusarov.

Pískat bude legendární Morozov

Jména světových veteránů jsou zatím pro ruské sportovní novináře hádankou. Bowman, který nakonec nahradil dříve avizovaného Maria Lemieuxe, pouze prozradil, že do Moskvy přijede i bývalý slavný kapitán New Yorku Rangers Mark Messier. Podrobnosti ale odmítl sdělit.

Kanadský hokejista a později trenér Bowman prý nemohl pozvání do Moskvy odmítnout. "Ruský hokej v mém srdci zaujímá zvláštní místo. Vzpomínám si na mnoho případů, kdy nás Treťjak a jeho partneři nenechali vyhrát. Doufám, že něco podobného se tentokrát nestane," uvedl Kanaďan, který se přiznal, že v Moskvě se poprvé od roku 2002 postaví na brusle. "Lituji pouze toho, že jsem se nenaučil rusky. Umím jen dvě slova, 'spasibo' a 'nět'," dodal.

Jako místo pro netradiční zápas bylo vybráno Rudé náměstí, kde bylo tento týden zřízeno umělé kluziště. Povolení na stavbu dal prý přímo ruský prezident Vladimir Putin. Fetisov také sdělil, že se bude hrát na tři třetiny po 15 minutách čistého času. "Zápas bude trvat přesně tak dlouho, kolik budeme potřebovat na vítězství," dodal.

Rozhodovat zápas má legendární sudí Nikolaj Morozov. Na tribuny netradičního stadiónu se vejde asi 3000 lidí, z toho polovinu budou tvořit VIP hosté.

Reklama

Související témata: