Hlavní obsah

Česko - Rusko 1:4Porážka na závěr! Proti sborné se trefil jen Řepík, Češi skončili poslední

Brno
Aktualizováno

Českým hokejistům závěrečné vystoupení na Carlson Hockey Games nevyšlo. S Ruskem prohráli 1:4 a na domácím turnaji v Brně skončili kvůli horšímu vzájemnému duelu právě se sbornou nakonec poslední. V zápase, který byl generálkou na světový šampionát v Bratislavě a Košicích, vstřelil jediný gól národního týmu Michal Řepík. Dva góly a jednu asistenci si připsal ruský útočník Jevgenij Kuzněcov.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jevgenij Malkin z Ruska a Jan Rutta během utkání v Brně.

Článek
Fotogalerie

Reprezentační trenér Miloš Říha poslal mezi tyče avizovaného Jakuba Kováře a nechal odpočívat obránce Gudase, Hronka i kapitána Voráčka, kterého v elitní formaci nahradil Tomáš Zohorna. Ani v neděli nenastoupila posila z Washingtonu Jakub Vrána, jenž dohání tréninkový deficit. Naopak na brněnském ledě se v osvědčené druhé formaci s Jaškinem a Chytilem znovu představil Ondřej Palát.

Právě poslední dva jmenovaní hned v úvodu provětrali Vasiljevského. Čestné buly tentokrát vhodil hvězdný útočník brněnské Komety Martin Erat a se zaplněným hledištěm pak sledoval dobrý nástup českého mužstva, které hýřilo dobrým pohybem. Ruskému brankáři nadělala starosti Zámorského rána, po střele Hynka Zohorny mu zase pomohla levá tyč. Neproměněné příležitosti však domácí mrzely. Rusové totiž z první vážnější šance udeřili. Ovečkin vyhrál souboj u mantinelu s Jeřábkem a poté předložil puk Kaprizovovi, jenž po bekhendovém blafáku rozvlnil síť.

Náskok sborné ale do první přestávky nevydržel. Simon v samostatném úniku ještě neuspěl, jenže poté přišla Musilova rána, ruský brankář ji nezkrotil a Řepík kotouč nadvakrát poslal bekhendem do branky.

Hned po přestávce elitní lajna Rusů zavřela soupeře ve vlastním obranném pásmu, jenže Malkin nakonec přestřelil. Kolář následně vyfasoval za úder do oblasti hlavu a krku trest na 2+10 minut. Ve vůbec první přesilovce utkání pálil nebezpečně Ovečkin, puk do branky však nedotlačil stejně jako dorážející Grigorenko.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ruský gólman Andrej Vasilevskij.

I Češi dostali početní výhodu po faulu Kuzněcova, právě forvard Washingtonu se ovšem stal důležitou postavou dalších minut. Domácí přesilovku nezužitkovali, Kuzněcov ale po návratu z trestné lavice obdržel přesný pas a sám proti Kovářovi nezaváhal. Po vyloučení Zajceva nebyl daleko od vyrovnání Kubalík, jenž orazítkoval brankovou konstrukci. Vzápětí minul zblízka Simon a na druhé straně znovu úřadoval Kuzněcov. Před brankou našel parťáka z Capitals Orlova a Kovář po střele pod víko kapituloval potřetí. Vedení Rusů mohlo být i výraznější, Kučerov však neobelstil Kováře.

Ve třetí třetině se Češi snažili o kontaktní gól a hned zkraje málem uspěl Simon. Říha provedl korekce v sestavě, do první lajny zařadil Řepíka, jenže národní mužstvo se obtížně prodíralo obranou. Rusové navíc mohli přidat i pojistku. V přečíslení dva na jednoho ale Barabanova bravurně vychytal Kovář.

Borci v červených dresech bojovali do úplného konce a v závěru to zkusili na ledě v šesti, jenže Kuzněcov do prázdné branky stvrdil triumf sborné. Češi tak neobhájili loňské i předloňské vítězství na domácím turnaji, který nakonec ovládli Švédové.

Turnaj Carlson Hockey Games, součást Euro Hockey Tour:
Česko - Rusko 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 16. Řepík (D. Musil) - 12. Kaprizov (Ovečkin, Kuzněcov), 28. Kuzněcov (Anisimov), 35. Orlov (Kuzněcov, Ovečkin), 58. Kuzněcov (Kaprizov, Ovečkin). Rozhodčí: Harnebring, Holm (oba Švéd.) - Hynek, J. Svoboda (oba ČR). Vyloučení: 2:4, navíc Kolář (ČR) 10 min. Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno).
Jakub Kovář - Zámorský, Jeřábek, Rutta, Kolář, Kundrátek, Krejčík, D. Sklenička, D. Musil - T. Zohorna, Simon, Frolík - Jaškin, Chytil, Palát - H. Zohorna, Jan Kovář, Zaťovič - Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík - 25. navíc Fořt. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Vasilevskij - Něstěrov, Sergačov, Zajcev, Orlov, Jelesin, Chafizullin, Blažijevskij - Kučerov, Malkin, M. Grigorenko - Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin - Dadonov, Anisimov, Gusev - Plotnikov, Andronov, Kovalčuk. Trenéři: Ilja Vorobjov, Anvar Gatijatulin, Alexej Kudašov a Alexej Žamnov.
Konečná tabulka Carlson Hockey Games:
1.Švédsko320018:86
2.Finsko320017:56
3.Rusko310029:103
4.Česko310026:73
Konečná tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko12620441:2722
2.Finsko12512427:2919
3.Švédsko12502529:3717
4.Česko12410730:3414

Reklama