Hlavní obsah

Pešán řeší nominaci na Karjalu. Doba je šílená, říká

Praha

Měsíc před debutem na střídačce české hokejové reprezentace se trenér Filip Pešán sešel v Praze s nejbližšími spolupracovníky a začali řešit, jak budou skládat tým na listopadový turnaj Karjala. Schůzka se uskutečnila poté, co vedení finského hokejového svazu v závěru minulého týdne oficiálně potvrdilo, že plánuje v Helsinkách uspořádat úvodní akci seriálu Euro Hockey Tour.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéra Filipa Pešána čeká reprezentační premiéra.

Článek

"Bavili jsme se o strategii celé sezony, samozřejmě se zaměřením na nejbližší turnaj ve Finsku. Bavili jsme se o strategii nominace hráčů z NHL, jestli zapojíme mladé hráče z NHL, kteří ani nemusí stihnout mistrovství světa. Jestli s nimi chceme pracovat už od prvního turnaje. Jestli zapojíme více kluků z KHL," uvedl Pešán pro HokejkaTV.

Ve svazových prostorech v Praze se sešel s asistenty Martinem Strakou, Jaroslavem Špačkem, generálním manažerem Petrem Nedvědem a jednání se zúčastnil i svazový manažer Jan Černý, který zastupoval českou stranu na poslední videokonferenci účastníků turnaje, na níž se probíraly organizační podmínky.

Foto: Sport.cz

Trenér české reprezentace Filip Pešán.

Nadcházející nominace bude mít hned několik specifik. Pešán bude muset brát ohled na zdravotní stav hráčů, kteří teoreticky mohou být v karanténě či se může jejich vynucená pauza projevit na výkonech. A s ohledem na odložený start sezony v NHL působí v Evropě řada hokejistů, kteří mají jinak smlouvy v kanadsko-americké soutěži.

"Chceme nominovat hráče, kteří chtějí reprezentovat. Otazníků máme hodně. Chtěl bych vidět, jak se s tím na mezinárodním poli popasují mladí hráči na hraně NHL i ti, kteří v NHL hrají. Chtěl bych vidět spoustu hráčů z KHL i špičky z extraligy. Máme spousty šikovných hráčů, speciálně beků, v severských zemích. Zatím nejsem schopen říct, kudy se bude nominace ubírat. Možností máme zaplaťpánbůh hodně," řekl Pešán.

Celosvětová pandemie koronaviru ovlivnila i turnaj Karjala. Finští pořadatelé museli k jeho pořádání získat povolení od místních úřadů, už nyní je jisté, že v Helsinkách bude mít omezený počet diváků přístup jen na zápasy domácí reprezentace. Hokejisté budou mít rezervovaný hotel a mimo zápasy se nebudou smět pohybovat po městě. Měla by vzniknout podobná "bublina" jako při play off zámořské NHL. Osobní kontakt s hráči nebudou mít povolený ani novináři.

"Jsme na to připravení. Doba je šílená a nejsme alibisti, abychom poté někde brečeli. Jsme připraveni na cokoliv a já doufám a pevně věřím, že sestavíme výborný tým, který bude obrovskou chuť reprezentovat. A jestli budeme něco měnit na poslední chvíli nebo ne, je otázka osudu. Stejně na tom ale budou naši soupeři, popereme se s tím," uvedl nástupce Miloše Říhy.

Pešán si uvědomuje, že se i může stát, že nakonec na střídačce stát nebude. "Protože bezpečnostní zákony jsou teď velmi přísné a ani zdravotní stav nás, jako realizačního týmu nebo hráčů, není daný dopředu," dodal dvaačtyřicetiletý kouč, jenž před příchodem na reprezentační střídačku úspěšně působil v extraligovém Liberci.

Turnaj Karjala se uskuteční od 5. do 8. listopadu. Češi do něj vstoupí čtvrtečním zápasem proti Švédsku v pražské O2 areně.

Reklama