Hlavní obsah

Čeští hokejisté díky skvělému Jágrovi smetli Rusko a vyhráli turnaj v Brně

BRNO

Naprosto odlišného přivítání se dočkali hokejisté Česka a Ruska před sobotním vzájemným utkáním na Českých hrách v Brně. Nejdříve hosté a ohlušující pískot, následovali domácí a bouřlivý potlesk. Očekávaný zápas nezklamal: góly, potyčky a diváci se v hale Rondo bavili. Vyprodáno a k tomu navrch výhra 6:3. A ta se před mistrovstvím světa počítá. Díky večerní výhře Finů nad Švédy v poměru 2:0 navíc česká reprezentace už nemůže být na brněnském turnaji předstižena.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek Martínek (uprostřed) slaví gól při návratu do reprezentace do sítě Ruska.

Článek
Fotogalerie

V začátku utkání české mužstvo dvakrát podržel brankář Ondřej Pavelec, když jednou musel hasit chybu Petra Průchy. Domácí ale měli více šancí v prvních dvaceti minutách souboje. Vasilije Kosečkina prověřil Michal Vondrka, Jakub Klepiš i Jaromír Jágr, který byl nejvýraznější postavou první třetiny.

Vidět byl i obránce Petr Čáslava, ale ten při souboji u mantinelu přišel o nůž své brusle a musel za pomoci spoluhráčů odejít do šatny na výměnu.

Úvodní gól padl do ruské sítě. Jako v minulém utkání s Finskem přihrávali Jágr s Romanem Červenkou. Střílejícím byl Radek Martínek, který využil přesilovku 57 sekund před sirénou. Napálil puk mezi kruhy a Česko vedlo 1:0.

Jakub Klepiš bojuje s Rusem Kornějevem v utkání EHT v Brně.foto: Jan Handrejch

Pět gólů ve druhé třetině

Ve 23. minutě Vladimir Tarasenko srovnal na 1:1, ale poté přišla 25. minuta, která opět zvedla fanoušky ze sedaček. A světe, div se. Opět v početní výhodě. A hned dvakrát! Celou sezónu se český tým v přesilovkách trápil, nyní přišla změna. Nejdříve opět Martínek zvýšil na 2:1 při hře pět na tři. Střela ze stejného místa jako u první trefy. Za 28 sekund si Červenka najel před branku a zvýšil na 3:1. A pokaždé u toho byl Jágr.

V předchozích třech utkáních probíhající evropské tour mezi Českem a Ruskem vždy vyhráli hráči vedení Vjačeslavem Bykovem. Hokejisté pod Aloisem Hadamczikem v těchto duelech nedokázali vstřelit více jak dva góly, v sobotu v Brně to neplatilo.

Čeští hokejisté slaví gól do sítě Ruska.foto: Právo/Jan Handrejch

V prostřední části padlo celkem pět gólů. Čtvrtý si připsali Rusové, na 2:3 snížil Alexej Morozov. Tým, který v Německu prohrál s Českem zápas o titul mistrů světa, se nevzdával.

Nechyběly ani potyčky 

Pátý patřil opět českému výběru. Jan Marek ujel po levém křídle, přihrál před branku a Jakub Voráček zvýšil na 4:2. Český tým po delší době zažíval hojnosti gólů. Čtyři dal v letošní sezóně Euro Hockey Tour jen Švédsku 19. prosince. Jinak vždy maximálně tři.

Ke konci prostřední části byl faulován Petr Hubáček Nikolajem Bělovem, který českého útočníka vrazil nevybíravě na mantinel. Do následné potyčky se zapojilo více hráčů. Výměna názorů proběhla i po skončení třetiny, když si tři Rusové přijeli „povídat“ s Karlem Rachůnkem.

Český gól v oslabení 

Do třetí dvacetiminutovky už nezasáhl obránce Martin Škoula, kterého nechali trenéři odpočívat poté, co měl vyražený dech.

Jaromír Jágr střílí na ruskou bránu v utkání EHT v Brně.foto: Právo/Jan Handrejch

Český tým prožíval opravdu povedené sobotní odpoledne. Na 5:2 upravil Jiří Novotný, přihrával Voráček. Navíc při vlastním oslabení! Rusové zdaleka nepředváděli svůj standard. A to jen díky české hře.

Hosté se ale třetího gólu přece jen dočkali. V 53. minutě snížil Grebeškov. Poslední slovo si vzal hrdina odpoledne Jágr. Vstřelil gól a upravil svoji bilanci v tomto utkání na jeden gól a tři asistence. Po výhře nad Finskem český tým porazil v Brně i Rusko. V neděli hraje od 18:10 se Švédskem.

České hokejové hry, čtvrtý turnaj seriálu Euro Hockey Tour v Brně:
Česko - Rusko 6:3 (1:0, 3:2, 2:1)
Branky a nahrávky:  20. Martínek (Jágr, Červenka), 25. Martínek (Jágr), 25. Červenka (Jágr, Průcha), 35. Voráček (Marek), 51. Novotný (Voráček), 54. Jágr (Červenka) - 23. Tarasenko (Gorovikov), 30. Morozov (I. Nikulin, Kajgorodov), 53. Grebeškov. Rozhodčí: Lärking, Persson (oba Švéd.) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:9. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7200.
Česko: Pavelec - K. Rachůnek, Škoula, Němec, Čáslava, Martínek, Krajíček, Nakládal, Mojžíš - Jágr, Červenka, Průcha - Voráček, Marek, Rolinek - Klepiš, Vampola, Vondrka - M. Růžička, Novotný, Hubáček. Trenér: Alois Hadamczik.
Rusko: Košečkin - Nikulin, Bělov, Aťušov, Birjukov, Kornějev, Grebeškov, Rylov, Jemelin - Morozov, Kajgorodov, Zaripov - Afinogenov, Těreščenko, Arťuchin - Tarasenko, Gorovikov, Paršin - Žarkov, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Utkání jsme sledovali v on-line reportáži ZDE.
Finsko - Švédsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 32. Nokelainen, 59. Niskala (Lahti). Rozhodčí: Minář, Jeřábek - Gebauer, Tošenovjan. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5166.
Švédsko: Fasth - Petrasek, Gunnarsson, Rundblad, S. Kronwall, Erixon, Grossman, Ekholm, Fernholm - Eriksson, Berglund, Thörnberg - Nilsson, Persson, Pääjärvi-Svensson - Axelsson, Wandell, Tedenby - Backlund, Wallin, Ericsson - Sjögren. Trenér: Pär Marts.
Finsko: Lasila - Lepistö, Salmela, Niskala, Välivaara, Heitanen, Mäenpää, Kukkonen, Jaakola - T. Ruutu, M. Koivu, Aaltonen - Puustinen, Kapanen, Lahti - Pyörälä, Lehterä, Pesonen - Joensuu, Nokelainen, Pihlström. Trenér: Jukka Jalonen.
Průběžné pořadí turnaje: 1. Česko 6 bodů (8:4) 2. Finsko 3 b. (3:2) 3. Rusko 3 b. (7:8) 4. Švédsko 0 b. (2:6)

Reklama