Hlavní obsah

Pešánova nominace do Švédska: žádný borec z KHL, trio nováčků i velký návrat po třech letech

Praha
Aktualizováno

Že by jeho výběr pro Švédské hokejové hry nebyl překvapivý, se rozhodně říct nedá. Trenér české reprezentace Filip Pešán totiž do nominace pro třetí podnik seriálu Euro Hockey Tour, který se uskuteční od 11. do 14. února v Malmö, nezařadil jediného borce z Kontinentální ligy. Ukázal naopak na tři nováčky - debutu v národním týmu se můžou dočkat brankář Nick Malík, obránce Filip Král a útočník Oscar Flynn.

Nominace hokejové reprezentaceVideo: Český hokej

 
Článek

„Nominace byla ovlivněna situací, kdy jsme nemohli nominovat kluky ze švýcarské ligy ani KHL z důvodu pandemických opatření a logistických problémů. Ostatní výběry sice některé hráče z KHL vzaly, ale pandemické podmínky pro ně jsou rozdílné, a hlavně logistika je jiná než u nás," vysvětlil Pešán.

Nick Malík, který chytal na posledním juniorském MS, však podle všeho bude s týmem jen trénovat. „Potřebovali jsme doplnit dvojici o brankáře, který bude k dispozici v tréninku, a pokud se nestane nic Bartošákovi s Hrachovinou nestane, neměl by zasáhnout do zápasů. Proto jsme jako po trojce nechtěli sahat po nikom, kdo je ve svém klubu ve velkém zatížení," vysvětli Pešán s tím, že Malík sám projevil zájem jet jako trojka a s mužstvem jen trénovat, protože by mu to mohlo pomoct pro příští MS hráčů do dvaceti let.

„Další z nováčků Filip Král z Komety je v poslední době jedním z nejlepších obránců v extralize. Chtěli jsme podpořit jeho výkonnostní vzrůst. Boleslavský Oscar Flynn nám zase dodá rychlost a dravost, kterou na pozici třetí či čtvrté lajně budeme potřebovat," prohlásil Pešán.

V Pešánově 26členném výběru figurují tři brankáři, osm obránců a 15 útočníků. Převahu mají hráči působící v domácí extralize, kterých je hned šestnáct. Početné zastoupení pak mají krajánci z finské nejvyšší soutěže.

Mezi osmičkou povolaných z Liigy jsou brankáři Bartošák s Hrachovinou, obránci Galvas, Klok, Moravčík, Šulák a útočníci Koblížek a Smejkal. Zbylými nominovanými jsou gólman Nick Malík z kanadské juniorské soutěže OHL a útočník švédského Oskarshamnu Ordoš.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Liberce Michal Birner (vlevo) se po téměř třech letech vrací do reprezentace.

Kromě tří nováčků se v národním týmu poprvé v aktuálním ročníku objevují i beci David Musil, Němeček, Šulák a forvardi Flek, Tomášek, Matěj Stránský, Petr Holík a Birner.

Právě posledně jmenovaný útočník Liberce je se 63 starty nejzkušenějším hráčem tohoto výběru, do reprezentace se ale zároveň vrací po nejdelší době, takřka po třech letech. Naposledy v ní byl v dubnu 2018.

Program Švédských hokejových her v Malmö
Čtvrtek 11. února
15:00 Rusko - Finsko
19:00 Česko - Švédsko (ČT sport)
Sobota 13. února
12:00 Finsko - Česko
16:00 Švédsko - Rusko
Neděle 14. února
12:00 Rusko - Česko
16:00 Švédsko - Finsko

Zájem Pešán měl i o některé zkušené hráče z extraligy, ať už šlo o plzeňského Gulaše, třineckého Martina Růžičku, sparťany Řepíka se Sobotkou nebo libereckého Šmída. „Někteří se omluvili kvůli zranění, jiní kvůli únavě a velkému časovému vytížení ve svých klubech. Naprosto to chápu a rozumím tomu," podotkl reprezentační kouč.

Zatímco na listopadovém turnaji Karjala v Helsinkách skončili čeští hokejisté druzí, na druhém turnaji aktuální sezony, moskevském Channel One Cupu, obsadili v prosinci poslední čtvrté místo.

I nyní se bude turnaj kvůli koronavirové pandemii konat v uzavřené bublině. Do Malmö se vrací Švédské hry po osmi letech.

Češi nejprve vyzvou ve čtvrtek 11. února od 19:00 domácí výběr Tří korunek, v sobotu je v pravé poledne čekají Finové. Turnaj pak Pešánova družina zakončí v neděli od 12:00 zápasem s Rusy.

Nominace Česka na Švédské hokejové hry:
Brankáři:
Patrik Bartošák (Lahti/Fin.)
Dominik Hrachovina (Tappara Tampere/Fin.)
Nick Malík (Sault Ste. Marie/OHL)
Obránci:
David Musil (Třinec)
David Němeček (Sparta)
Jakub Galvas (Jukurit/Fin.)
Filip Král (Kometa Brno)
Lukáš Klok (Lukko Rauma/Fin.)
Michal Moravčík (Tappara Tampere/Fin.)
Ondřej Vitásek (Liberec)
Libor Šulák (Kärpät Oulu/Fin.)
Útočníci:
Jakub Flek (Karlovy Vary)
Michal Birner (Liberec)
Petr Kodýtek (Plzeň)
Ondřej Roman (Pardubice)
Radan Lenc (Liberec)
David Tomášek (Sparta)
Radek Koblížek (Kärpät Oulu/Fin.)
Matěj Blümel (Pardubice)
Matěj Stránský (Třinec)
Michael Špaček (Třinec)
Jan Ordoš (Oskarshamn/Švéd.)
Oscar Flynn (Mladá Boleslav)
Dominik Lakatoš (Vítkovice)
Jiří Smejkal (Tappara Tampere/Fin.)
Petr Holík (Kometa Brno)

Reklama

Související témata: