Hlavní obsah

SOS! Reprezentace povolala do branky svého kustoda! Uvažuji ho dát do zápasu, smál se Pešán

Malmö/Praha

Mimořádná situace si žádá mimořádná řešení. Na úterní dopolední první přípravě na Švédské hokejové hry v Malmö to poznali i trenéři české reprezentace. Tréninku se nemohla zúčastnit sedmička krajánků z finské nejvyšší soutěže včetně brankářů Hrachoviny s Bartošákem, jejichž negativní výsledky testů na covid-19 dorazily jen pár minut před startem přípravy na ledě. Kouči tak měli k dispozici jen jediného gólmana Nicka Malíka, a tak museli najít někoho dalšího, kdo by na sebe oblékl brankářskou výstroj...

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Kustodi hokejové reprezentace Petr Šulan (vlevo) a Zdeněk Šmíd na mistrovství světa 2019 v Bratislavě.

Článek

Většina týmu odlétala do Malmö v pondělí z Prahy, ve Švédsku na hotelu absolvovala testy na covid-19 a všichni členové týmu se ještě v ten den večer dozvěděli, že výsledky jsou negativní.

Komplikovanější byla situace u sedmi krajánků z Finska. Brankáři Hrachovina s Bartošákem, obránci Klok, Moravčík, Šulák a útočníci Koblížek se Smejkalem do Malmö dorazili v pondělí večer speciálem spolu s finským nároďákem, a i je po připojení k týmu na hotelu v bublině čekaly testy na koronavirus.

I oni si mohli nakonec vydechnout, že se neobjevil žádný pozitivní nález, jenže komplikací bylo, že výsledky se národní tým dozvěděl až deset minut před dopoledním tréninkem. Sedmička finských krajánků jej proto nestihla. Nároďák tak na ledě bude kompletní až na úterním podvečerním tréninku.

Komplikace to pro hlavního kouče Pešána a jeho asistenty Špačka se Strakou a trenéra gólmanů Orcta byla hlavně z hlediska obsazení brankoviště. Mít jen jednoho gólmana Nicka Malíka nedostačovalo, takže se narychlo hledal někdo další, kdo by na sebe oblékl betony a vzal masku s lapačkou a vyrážečkou.

Nakonec volba padla na osmatřicetiletého kustoda Petra Šulana. Ten ve své hráčské kariéře jako brankář hokej hrál, byť to nejvýše dotáhl jen na pár zápasů do prvoligového Berouna a spíše chytal ve třetí nejvyšší soutěži za Klatovy a Rokycany nebo za tým Garges ve druhé francouzské lize.

„Oblékli jsme nakonec Petra Šulana, který si sem tam chodí ještě zachytat v Plzni za starou gardu," řekl Filip Pešán, proč padla volba právě na Šulana, který už od roku 2010 působí v realizačním týmu extraligové Plzně jako kustod a masér.

„Svým výkonem na tréninku mě velmi překvapil. Dokonce uvažuji, jestli ho nenasadím do soutěžního utkání," vtipkoval Pešán.

Na to ale pochopitelně nedojde, stejně jako dál platí, že Malík v Malmö s týmem jen trénuje a do zápasů nenastoupí. O tři duely se tak podělí Dominik Hrachovina z Tappary Tampere s Patrikem Bartošákem z Lahti. Bartošák by měl chytat čtvrteční úvodní utkání proti domácím Švédům.

Reklama