Hlavní obsah

Finsko - Česko 2:1Růžičkovy apely vyzněly do prázdna. Češi doplatili na zbytečné fauly a sezónu začali prohrou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Immonen 1 : 0
25. Smoleňák 1 : 1
32. Palola 2 : 1
Záznam online reportáže

Helsinky/Praha
Aktualizováno

Před zápasem na své svěřence kouč Vladimír Růžička apeloval, aby se vyvarovali zbytečných faulů. Marně. Česká hokejová reprezentace na úvod nové sezóny, jež vyvrcholí květnovým domácím mistrovstvím světa, podlehla v Helsinkách v rámci turnaje Karjala domácím Finům 1:2, obě branky inkasovala v oslabení. Češi na tým Suomi nestačili už popáté z posledních šesti vzájemných duelů a navíc prodloužili sérii neúspěchů v Hartwall areně proti finskému celku - naposledy v ní domácí porazili v listopadu 2007.

Foto: Roni Rekomaa, ČTK/AP

Akci Radka Smoleňáka finský brankář Juha Metsola zlikvidoval, ve druhé třetině ho však kapitán českého výběru překonal.

Článek
Fotogalerie

Na mezinárodní scéně příliš nezkušený a hodně mladý tým, jehož věkový průměr nečiní ani 24 let, vzal Vladimír Růžička na turnaj do Helsinek. Vždyť nejostřílenějším reprezentantem je obránce Krejčík, jenž si proti Finům připsal 34. start za národní tým. To duo útočníků Kubalík, Lev a dvojice zadáků Kempný, Pláněk zažila ve čtvrtek premiéru v seniorském nároďáku.

Právě posledně dva jmenovaní si už ve třetí minutě museli pořádně oddechnout, že jejich zbytečné vyjetí za branku napravil gólman Francouz, který vychytal v mezikruží osamoceného Junttilu. I Češi se postupem času začali osmělovat, brankáře Metsolu jen v úvodní třetině prověřili hned třináctkrát, žádná ze šancí však vyložená nebyla.

To Finové byli efektivnější, i kvůli české nedisciplinovanosti. Pohlovo podražení ještě tým Suomi nepotrestal, to Krejčíkovo už ale v 17. minutě ano. Na Immonenovu střelu si sice Francouz lapačkou sáhl, prvnímu gólu ale přesto nezabránil.

Kapitán Smoleňák srovnal a schoval si puk

Do druhé třetiny vstoupil tým v červených dresech velice aktivně, vytvořil si soustavný tlak a po zásluze se dočkal vyrovnání. Napadající Kubalík vybojoval kotouč pro Smoleňáka a český kapitán se po pěkné stahovačce a přesné ráně radoval ze svého prvního reprezentačního gólu a na památku si od rozhodčích vyžádal i puk.

Jenže rozjetí Češi se přibrzdili sami. Lev se v útočném pásmu dopustil dalšího zbytečného faulu a už druhou finskou přesilovku využil přesnou trefou pod horní tyčku z pravého kruhu Palola. V závěru prostřední části hry hráli poprvé v oslabení i Finové, zejména Roth ostřeloval Metsolu od modré čáry hned několikrát, bohužel bezúspěšně.

Při Kempného trestu na začátku třetího dějství pálil Palola do tyče a následně se při několika dorážkách zaskvěl Francouz, čímž svému týmu zachoval naději alespoň na vyrovnání. To málem skutečně přišlo. Lev se protáhl mezi dvojicí beků, ale zamířil jen do Metsoly, Pohl pak zase při přečíslení dvou na jednoho netrefil skulinu mezi betony. 71 vteřin před třetí sirénou zůstal Francouz po oddechovém čase na střídačce, ani hra v šesti hráčích v poli ale srovnání skóre nepřinesla.

Druhý zápas čeká Růžičkův tým v sobotu od 11 hodin SEČ proti Švédům, turnaj Karjala pak zakončí o den později ve stejný čas proti ruské sborné.

Švédové udolali Rusy v nájezdech

Ve druhém čtvrtečním střetnutí Švédové udolali v Leksandu Rusko 5:4 po samostatných nájezdech. Tři korunky začaly lépe a v první třetině si vypracovaly dvougólový náskok. Jenže sborná se nevzdala a v rozmezí 31. a 35. minuty třemi zásahy soupeře řádně zaskočila.

Seveřané rázem prohrávali, zásluhou Ullströma však brzy srovnali a ve 46. minutě Wandell v přesilovce znovu překlopil výsledek na stranu Tre Kronor!

Švédští fanoušci se ale z vedení radovali jen necelou minutu. Slepyšev vyrovnal na 4:4 a poslal napínavý duel do prodloužení. V něm branka nepadla a vítěze tak musely určit až samostatné nájezdy. V nich skórovali domácí Petersson a Klasen, Rusové naopak neuspěli ani jednou a museli se spokojit pouze s bodem.

Hokejový turnaj Karjala, první akce Euro Hockey Tour:
Finsko - Česko 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 17. Immonen (Janne Pesonen, Koistinen), 32. Palola (Filppula, Kousa) - 25. Smoleňák (T. Kubalík). Rozhodčí: Björk, Öhlund (oba Švéd.) - Jani Pesonen, Suominen (oba Fin.). Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 7026.
Finsko: Metsola - Hietanen, Koistinen, Lajunen, Näkyvä, Kousa, Mäntylä, Ohtamaa, Marttinen - Pihlström, Immonen, Janne Pesonen - Hartikainen, Hytönen, Kiiskinen - Osala, Filppula, Palola - Junttila, Kemppainen, Tuppurainen. Trenér: Kari Jalonen.
Česko: Francouz - Zámorský, Krejčík, Roth, Vitásek, Mozík, Jank, Pláněk, Kempný - Pohl, Roman, Svačina - Radil, T. Zohorna, Orsava - T. Kubalík, Birner, Smoleňák - Valský, Filippi, Lev. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Švédsko - Rusko 5:4 po sam. nájezdech (2:0, 1:3, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Hersley (Danielsson, Klasen), 13. Engqvist (Brithén), 37. Ullström (Urbom, Klasen), 46. Wandell (Fransson), rozhodující sam. nájezd Petersson - 31. Kugryšev (Slepyšev), 32. Kokarev (Zubov), 35. A. Radulov (Zubov, Medveděv), 46. Slepyšev (Kurgyšev). Rozhodčí: Hribik, Hodek (oba ČR) - Ahlén, Malmqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 8:5. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6634. Hráno v Leksandu.
Švédsko: Nilsson - Hersley, Fransson, Burström, Andersén, Rahimi, Urbom, Lundgren - Thuresson, Lundqvist, Danielsson - Petersson, Wandell, Klasen - Brithén, Engqvist, Ullström - Paulsson, Ericsson, Axelsson. Trenér: Pär Marts.
Rusko: Galimov - Kutuzov, Medveděv, Pivcakin, Rukavišnikov, Višněvskij, Mironov - Petrov, Andronov, Žerděv - Slepyšev, Kalinin, Kurgyšev - A. Radulov, Apalkov, Averin - Bučněvič, Zubov, Kokarev. Trenér: Oleg Znarok.
Porazí čeští hokejisté v sobotním utkání turnaje Karjala tým Švédska?
Ano
61,2 %
Ne
38,8 %
Celkem hlasovalo 1895 čtenářů.

Reklama