Hlavní obsah

Důraz na prvním místě. Soupeře náš hokej musí bolet, zní ze Slavie

PRAHA

Pět zápasů, jediná výhra. Hokejistům pražské Slavie se v letní European Trophy zatím výsledkově příliš nedaří. Přestože se svými protivníky hraje vyrovnané partie, doplácí na chabou produktivitu. „Máme před sebou ještě hodně práce, nedostatků vidím dost,“ říká tři týdny před startem extraligy kouč Vladimír Růžička. Ten stejně jako v předchozích sezónách bude do sestavy zapracovávat mladíky a vycházet z důrazného a bojovného stylu hry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Slavie Vladimír Růžička udílí pokyny svým svěřencům.

Článek

Mít po čtyřech prohrách z pěti zápasů European Trophy hlavy dole? V žádném případě! Hokejisté Slavie si naopak pochvalují, že nově vzniklou evropskou soutěž vůbec můžou hrát. „Absolutně nesrovnatelné,“ vypálí ze sebe obránce Jiří Vašíček, když má porovnat letošní přípravné duely s těmi loňskými z domácího Tipsport Cupu. „Narážíme na atraktivní soupeře, i pro lidi je to mnohem zajímavější. Poznáváme nový styl, což nám něco může dát i do extraligy,“ doplňuje.

„Podobných zápasů potřebujeme hrát co nejvíc. Je to úplně o něčem jiném. Rychlejší, tvrdší, s obrovským nasazením,“ přidává se trenér Vladimír Růžička.

Kromě nově vzniklé soutěže však slávistická letní příprava probíhala v zaběhnutých kolejích. „Byla podobná jako předchozí roky, obměnilo se jen pár věcí. Růža už je tady přes dvanáct let, dělá si to podle sebe a úspěchy za ním jsou. Tak snad přijdou i letos,“ doufá Vašíček, který se startu extraligy nemůže dočkat. „Už aby to začalo, vždyť kvůli tomu podstupujeme letní dřinu. Jsme prostě natěšení.“

Tým plný bojovníků

Kouč Růžička přes léto již tradičně zapracoval do sestavy dalšího mladíka, sedmnáctiletého útočníka Tomáše Hertla, a opírat se chce především o tvrdou a důraznou hru, díky které došli sešívaní v loňském ročníku až do semifinále. „Hokejistů na kvalitní nahrávky nebo nějaké přemýšlení o technických kouscích tu moc nemáme. Tým je sestaven hlavně z bojovníků a mladých kluků, kteří se potřebují vyhrát,“ uvědomuje si Vašíček, který má důraz v krvi.

Jiří Vašíček ze Slavie (vlevo) a třinecký Václav Varaďa při bitcefoto: Právo/Petr Hloušek

„Ve Slavii nejsem od nějakého vymýšlení nebo parádiček, musím hrát svůj hokej, tvrdě do těla. Ale v mezích. Boxování se sice lidem líbí, ale nesmí to být každý zápas. Takhle jsme hráli i loni a přinášelo to úspěch. Proto by bylo chybou cokoliv měnit. Musíme soupeřům ukázat, že je to bude bolet. Hrát od podlahy,“ má Vašíček o receptu na úspěch jasno.

Právě tvrdost by Pražany měla dovést až do vyřazovacích bojů. „Postup do play-off je první metou, semifinále pak úspěchem. Musíme však jít zápas od zápasu. Je to sice fráze, u nás ale platí. Postupem do play-off si být jistí nemůžeme. Podívejte se na loňskou Spartu. Kádr měla jako prase a jak dopadla…,“ připomíná Vašíćek trápení rivala z Holešovic.

Reklama

Související témata: