Hlavní obsah

Hokejisty finského Turku posílí gólman Schwarz a útočník Černý

TURKU

Brankář Marek Schwarz z Mladé Boleslavi a litvínovský útočník Jakub Černý budou v příští sezoně hájit barvy finského klubu TPS Turku. Oba hokejisté již s předstihem avizovali, že nebudou pokračovat ve svých dosavadních působištích, neboť chtěli vyzkoušet angažmá v zahraničí. V kádru Turku zůstává další český forvard Michal Birner, který se již dříve dohodl s vedením klubu na novém kontraktu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Marek Schwarz v akci

Článek

Pětadvacetiletý Schwarz, jenž byl klíčovou postavou Mladé Boleslavi v posledních třech ročnících, na jejichž konci Středočeši pokaždé uhájili příslušnost k elitě v baráži, odchází na svoji první zahraniční štaci mimo zámoří. "Vedení klubu mělo o Marka zájem, delší dobu ho lidé z TPS sledovali. Marka lákal odchod do zahraničí, myslím, že Turku pro něj bude po všech stránkách kvalitním angažmá," řekl serveru hokej.cz hráčův zástupce Vladimír Vůjtek mladší.

Schwarz připustil svůj záměr zkusit štěstí v zahraničních soutěžích ihned po rozhodující sedmé barážové bitvě proti Ústí nad Labem. Původně ale nejvíce toužil po KHL. "Schwarzovým se má koncem srpna narodit dítě, Marek bere ohled na rodinu, také proto padla volba na Finsko. Navíc zájem ze strany Turku byl vytrvalý, klub o Schwarze usiloval vlastně celou sezonu," vysvětlil Vůjtek.

Gólman s reprezentačními zkušenostmi a šesti starty v NHL v dresu St. Louis nyní věří, že o sobě dá opět více vědět, než mohl z extraligového suterénu. "V Turku pracuje s brankáři uznávaný Urpo Ylönen, který vychoval spoustu finských nadějí pro NHL, pomohl třeba také Alexandru Salákovi. Marek se na spolupráci s ním těší, cítí, že by ho to mohlo někam posunout," přiblížil Vůjtek. "Může si otevřít dveře do KHL, ale třeba se mu povede i návrat do NHL. Pořád patří k mladším gólmanům, všechno má před sebou," doplnil.

Ve snaze odčinit nepovedený ročník si vedení TPS vyhlédlo i o rok mladšího Černého, jenž dosud mimo extraligu nepůsobil. "Je to typ útočníka, který se vedení klubu líbil. Manažer a bývalý vynikající útočník Ari Vuori sledoval Jakuba delší dobu," uvedl Vůjtek. "Pokud dostane šanci v dobrém útoku, bude hodně platný. Je to výborný bruslař, jsem přesvědčen, že mu bude finská nejvyšší soutěž vyhovovat," poznamenal.

Dobrými výkony si vysloužil nový kontrakt útočník Birner. "Už někdy v lednu se Michal dohodl s klubem na další roční smlouvě," připomněl Vůjtek dohodu pětadvacetiletého forvarda, jenž v klubu působí od sezony 2009/10.

Reklama

Související témata: