Hlavní obsah

Hradec bere čtyři novice po zkoušce. Réway už měl smlouvu, ale restart mu nevyšel

Hradec Králové

Hokejoví obránci Richard Nedomlel a Sébastien Piché a útočníci Maris Bičevskis a Matěj Chalupa budou působit v extraligovém Hradci Králové. Všichni uspěli v Mountfieldu na zkoušce. Naopak kádr opouští útočníci Petr Straka a Martin Réway.

Foto: Jan Švanda, Právo

Martin Réway měl posílit Mountfield HK.

Článek

Pětadvacetiletý Nedomlel se po šestiletém působení v Severní Americe, kde hrál v juniorské WHL i nižších soutěžích AHL a ECHL, vrátil v roce 2016 do Evropy. Působil ve Spartě a letos na konci ledna zamířil do Mladé Boleslavi. V extralize má na kontě 81 zápasů a šest asistencí.

"Richarda jsme vzali z důvodu jeho výborných fyzických parametrů. Je to hráč, který se nebojí přitvrdit a shodit rukavice, když je to potřeba. Takových v mužstvu moc nemáme, proto bude určitě přínosem," uvedl v tiskové zprávě sportovní manažer Mountfieldu HK Jaroslav Bednář.

Třicetiletý Kanaďan Piché hrál poslední čtyři sezony v EBEL za Linec. V minulé sezoně si připsal v 58 zápasech včetně play off 39 bodů za devět branek a 30 asistencí. Do Evropy zamířil v roce 2013 a nastupoval rok za Bolzano rovněž v EBEL, předtím působil v AHL v Grand Rapids a v ECHL nastupoval za Toledo, Floridu a Greenville.

"Je to výborně bruslící obránce s čichem na produktivitu. Ne náhodou se poslední tři čtyři sezony umisťoval na předních pozicích v bodování obránců v EBEL," uvedl Bednář.

Sedmadvacetiletý Lotyš Bičevskis má za sebou sedm sezon v KHL v dresu Dinama Riga a celkem ve 291 duelech nasbíral 55 bodů (18+37). "Má čich na góly a určitě bude pro naše mužstvo přínosem," prohlásil Bednář.

Dvacetiletý Chalupa působil v minulé sezoně v Plzni v juniorském i extraligovém týmu, objevil se i v první lize v Litoměřicích a Ústí nad Labem a v druholigových Klatovech. V nejvyšší soutěži má na kontě 24 utkání a jednu asistenci. Ve třech duelech přípravy za Hradec Králové zaznamenal čtyři góly a dvě asistence.

"Matěj je mladý talentovaný hráč ve výborném věku. Naším jediným přáním je, aby v mistrovských zápasech navázal na výkony, které předváděl v přípravných utkáních v Přerově i na Mountfield Cupu. Je to hráč s výborným bruslením, který předvádí přímočarý hokej. Má výborné vidění hry, což do týmu potřebujeme. Musím říct, že předčil má očekávání," řekl Bednář.

Na zkoušce naopak neuspěl šestadvacetiletý Straka, který v minulé sezóně po návratu ze zámoří hrál za Plzeň a od konce ledna pak za Jihlavu. Hráč se třemi starty v NHL za Philadelphii dal přitom v přípravě tři góly ve čtyř utkání. "Svými výkony v zápasech určitě nezklamal. Nicméně protože se extraliga blíží, musíme tým postupně zúžit, nemůžeme držet v kádru osmnáct útočníků. Nemohli jsme mu nabídnout takovou roli, kvůli které na try-out přišel," vysvětlil trenér Hradce Králové Tomáš Martinec.

Třiadvacetiletý Slovák Réway se chtěl pokusit v Hradci Králové o restart kariéry a v polovině června podepsal s klubem roční smlouvu s opcí. Bývalý hráč Sparty či švýcarského klubu Fribourg-Gottéron po celé sezóně vynechané kvůli zánětu srdečního svalu hrál v uplynulém ročníku nejdříve na farmě Montrealu v Lavalu a potom za Slovan Bratislava v KHL. V průběhu letní přípravy měl ale zdravotní komplikace svalového charakteru.

"O Martina jsme hodně stáli, bohužel ho velmi výrazně limitoval jeho zdravotní stav, který mu nedovoloval trénovat společně s týmem ani hrát utkání," dodal Martinec.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín