Hlavní obsah

Brno dá hokejové Kometě 45 miliónů, chce ji dostat do extraligy

Prvoligový hokejový klub Kometa Brno dostane v následujících třech letech od města dotaci 45 miliónů korun, které mají pomoci týmu do extraligy. Výměnou za to chce město místa v dozorčí radě akciové společnosti a každoroční finanční audit. Pokud se prý Kometě podaří prosadit v nejvyšší hokejové soutěži, je magistrát ochoten přispívat i dál. Navíc by se mohl podílet i na koupi extraligové licence.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Ilustrační foto.

Článek

Loni Kometa skončila ve ztrátě tři milióny korun. V srpnu podalo několik minoritních akcionářů klubu návrh na konkurz. Roční patnáctimilionový grant je podle primátora Romana Onderky maximální částka, jakou může radnice přispět. Klub by ale podle primátora potřeboval asi dvakrát tolik.

Město má i několik podmínek. Chce místa v dozorčí radě. "Teď je v představenstvu hejtman Juránek. Myslíme si ale, že by politici neměli být v představenstvech, nýbrž v dozorčích radách," vysvětlil Onderka. Navíc magistrát plánuje každoroční audit hospodaření.

Město by prý v případě úspěchu uvažovalo i o koupi extraligové licence. Pokud ji vlastní klub, není vázán žádným konkrétním působištěm. Město by si ale chtělo podle Javorové zajistit, aby hokej v Brně zůstal.

Do nejvyšší soutěže se Kometa dostane v případě, že vyhraje první ligu a koupí si od Asociace profesionálních klubů ledního hokeje licenci, která je momentálně ohodnocena částkou 25 miliónů korun. Musí však splnit i další stanovené podmínky týkající se například základny mládeže a stadionu.

Reklama

Související témata: