Hlavní obsah

Krále v Přerově hrubě uráželi. Prezident hokejového svazu ale trest pro Zubry zrušil

Praha
Aktualizováno

Pokuta dvacet tisíc korun a podmínečné uzavření dvou sektorů na stadionu na dva měsíce. Tak potrestala disciplinární komise Českého svazu ledního hokeje prvoligový Přerov za chování jeho fanoušků, kteří v sobotním domácím utkání Chance ligy proti Litoměřicím vyvěsili urážlivé transparenty namířené na osobu prezidenta Českého hokeje Tomáše Krále. Ten ale následně rozhodnutí disciplinárky zrušil.

Foto: Sport.cz

Prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Článek

Delegát Jaromír Brázdil ve zprávě o utkání uvedl, že ze strany příznivců Přerova došlo k nesportovnímu chování. „V polovině druhé třetiny byl v sektoru domácích fanoušků roztažen plakát s nápisem „Král je pi*a" a další dva transparenty v podobné duchu."

Disciplinární komise po přezkoumání obrazové dokumentace zjistila, že na dalších dvou transparentech stálo „Farmy a Královy projekty si strčte do prdele!" a „Ať zdechne Král!".

Příznivci měli uvedené transparenty držet zhruba půl minuty, načež po rychlém zásahu pořadatelské služby došlo k jejich zadržení. Přerovský klub se od použití transparentů distancoval a považuje je za nepřípustné.

„Příznivci se dopustili zvláště zavrženíhodných invektiv proti osobě prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále. Za jednání svých příznivců zodpovídá klub," uvedla disciplinárka v tiskové zprávě.

Král trest zrušil, i když s jednáním fandů nesouhlasí

„Klub je povinen zajistit, aby se jeho příznivci na stadionu nedopustili hanlivého, pohoršujícího, urážlivého, provokujícího, zesměšňujícího nebo ponižujícího posunku, gesta, pokřiku nebo jiného nesportovního jednání vůči jakémukoliv členovi družstva, rozhodčímu či jakékoliv jiné osobě, způsobilého poškodit dobré jméno a zájmy českého hokeje," píše se ve zprávě.

Dvacetitisícová pokuta i podmínečné uzavření stadionu ale byly nakonec zrušeny. Kým? Samotným Králem! „Rozhodl jsem se k tomuto kroku, protože je to mé právo. V žádném případě to neznamená, že bych s něčím podobným souhlasil. V našich klubech je ale ještě stále řada činovníků, kteří si myslí, na rozdíl od zbytku hokejového světa, že takové chování k hokeji patří," vysvětlil svazový prezident pro hokej.cz.

„Tímto dávám, jak doufám, dostatečně najevo, že vůbec nejde o mě, nebo že bych podobné urážky neunesl, ale že jde o věc principiální. Buď to jednou zodpovědní lidé pochopí, nebo ne," dodal.

Přerovský klub následně zareagoval a za chování příznivců se omluvil. "Formu vyjádření fanoušků považujeme za nepřípustnou a chtěl bych se touto cestou panu Královi omluvit. Klub však zásadně nesouhlasí s jeho vyjádřením na serveru Hokej.cz na adresu činovníků klubu „kteří si myslí, že takové chování k hokeji patří". Ihned v pondělí jsme se vyjádřili k danému transparentu, kde zmíněné chování fanoušků považujeme za nepřípustné a neakceptovatelné. Intenzivně jednáme s fanoušky, aby se už nic podobného neopakovalo," uvedl klub v pátek odpoledne v tiskové zprávě pro média.

10 tisíc za pivo Přerov zaplatit musí

Přesto ale Přerov bez finančního trestu ze zápasu s Litoměřicemi nevyvázne. Ne však kvůli transparentům namířeným proti Královi, nýbrž kvůli jinému nesportovnímu chování fanoušků Zubrů.

„V čase 56:52 bylo vhozeno pivo na ledovou plochu. Pořadatelská služba i po incidentu nezajistila pořádek a nedostavila se do daného sektoru diváků, kteří vhodili pivo na hrací plochu. V čase 57:31 byla střídačka hostí polita pivem," napsali do zápisu o utkání hlavní rozhodčí Wagner s Doležalem.

"Co se týká postihu za vhození kelímku s pivem na led a střídačku, tak i v tomto případě klub samozřejmě s takovým jednáním nesouhlasí a přistoupí k razantním postihům pro viníky těchto excesů. Je ale potřeba vidět i to, že toto bylo až následkem vyhrocené atmosféry na zimním stadionu," uvádí se v prohlášení přerovského klubu.

Přerov musí za tyto prohřešky zaplatit deset tisíc. „V této části jsem ponechal rozhodnutí v platnosti, s mojí osobou nesouvisí. I když se vlastně nedivím, že tam ti lidé pivo vylévají," usmál se Král.

Klub se proti tomu ohradil v prohlášení zaslané médiím jednatelem HC ZUBR Přerov Tomášem Pluháčkem. "Pivovar ZUBR je generálním partnerem Zubrů, dává do přerovského hokeje miliony korun a díky němu se v Přerově může hrát hokej na tak vysoké úrovni. Nepodporuje pouze A-tým, ale také přerovskou mládež. Ironické poznámky a útoky na sponzory hokejových klubů od prezidenta svazu určitě není to, co hokej potřebuje," uvádí Pluháček.

"Na rozdíl od Litoměřic nedostáváme žádné svazové peníze na činnost A-týmu, přesto společně se Zubrem, městem, krajem a dalšími partnery jsme schopni hrát kvalitní hokej a být finančně stabilizovaným klubem, který chce dělat hokej pro radost a pro fanoušky," posílá na dálku vzkaz Královi.

Reklama

Související témata: