Hlavní obsah

Extraliga přichází o svou stálici, zkušený útočník končí kariéru. Do Sparty má namířeno Růžička

Praha
Aktualizováno

Byl extraligovou stálicí, vždyť tuzemskou nejvyšší hokejovou soutěž hrál nepřetržitě devatenáct let. Další roky už ale nepřidá. Sedmatřicetiletý útočník Petr Kumstát, který posledních šest sezon oblékal dres Sparty, se rozhodl ukončit kariéru. Pražané v pondělí zároveň oznámili, že v klubu nebudou pokračovat ani další útočníci Lukáš Klimek a Matěj Beran. Podle informací Sport.cz by naopak do Sparty měl z Chomutova zamířit centr Vladimír Růžička mladší.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Kumstát (vpravo) už dres Sparty neoblékne, ukončil kariéru.

Článek

Kumstát v extralize nastupoval za Znojmo, Karlovy Vary a Spartu. Největšího úspěchu dosáhl v sezoně 2008/09, kdy s Energií získal mistrovský titul. Ve sbírce úspěchů má i dvě stříbra (2008 s Karlovými Vary a 2016 se Spartou) a bronz (2014 se Spartou). Dohromady v české nejvyšší lize odehrál 983 zápasů, v nichž vstřelil 290 branek a připojil 281 asistencí. Oblékal i dres národního týmu, v němž odkroutil 28 zápasů a dal šest branek.

V uplynulém ročníku už kvůli slabším výkonům nedostával ve Spartě tolik prostoru na ledě, přesto mu byla nabídnuta možnost pokračování v klubu dle jeho představ. Prozatím se však Kumstát rozhodl pro odpočinek a jinou, časově méně vytěžující práci.

„Děkujeme Petrovi za jeho působení ve Spartě. Během šesti sezon udělal pro náš klub pořádný kus poctivé a spolehlivé práce. Zároveň mu všichni přejeme hodně štěstí v jeho nové kariéře. Z extraligy tím pádem bohužel odchází jeden z posledních hráčů staré školy, který byl vždycky vzorem oddanosti hokeji," uvedl sportovní manažer Sparty Michal Broš.

Ve Spartě nebudou pokračovat ani další forvardi Lukáš Klimek, jenž stejně jako Kumstát oblékal dres s eskem na prsou posledních šest sezon, a Matěj Beran.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Lukáš Klimek (vlevo) ve Spartě končí.

„Lukášovi skončila smlouva a po nelehkém rozhodování jsme se rozhodli nenabízet mu novou. Stejně jako Kumovi chceme touto cestou také Klímovi poděkovat za poctivě odpracovaných šest let v naší organizaci a popřát hodně štěstí do dalších sezon," řekl Broš o dvaatřicetiletém Klimkovi, jenž do Sparty zamířil v roce 2013 po sedmi letech strávených ve Vítkovicích.

O sedm let mladší Beran pak po příchodu z Pardubic končí ve Spartě už po roce. „Matěj celou sezonu těžko hledal stabilní místo v sestavě. Také proto jsme se rozhodli jeho jednoroční kontrakt neprodlužovat. Děkujeme mu a přejeme, ať se v další kariéře daří co nejlépe,“ řekl Broš.

Smlouvu o dva roky naopak prodloužil Lukáš Pech. Další změny v kádru Sparta ohlásí v nejbližších dnech. Podle informací Sport.cz by se jednou z posil měl stát třicetiletý centr Vladimír Růžička mladší, jenž posledních pět sezon hrál za chomutovské Piráty, kteří minulý týden sestoupili z extraligy.

Reklama

Související témata: