Hlavní obsah

Hokejová extraliga uvítá známé tváře a neskončí po základní části

Jirka G. NovákSport.cz

Už ve středu 12. září začne předehrávaným utkáním Slavia - České Budějovice nový ročník hokejové O2 extraligy. Zda se pražské Spartě podaří uskutečnit mistrovský hattrick, jak se povede návrativším hvězdám, či kdo bude prvně reprezentovat ČR v nově vzniklé Lize mistrů, to vše se budou fanoušci hokeje pravidelně dozvídat na stránkách Sport.cz. Vše podstatné o nové extraligové sezóně se čtenáři dozví v následujícím speciálu.

Článek

Ačkoliv se původně uvažovalo o rozšíření soutěže na patnáct účastníků, po vyřazení Vsetína zůstane extraliga při čtrnácti mužstvech. Nováčkem je tým HC Slovan Ústečtí Lvi, poslední vítěz první hokejové ligy. Na třetí titul v řadě bude útočit Sparta, sázková kancelář Tipsport vidí favority na mistra i v Pardubicích a Liberci. Sparta a Pardubice mají shodný kurz na celkové vítězství 4,5:1.

Oba posledně zmiňované týmy přitom prošly v létě rozdílnou obměnou. Spartu opustily útočné hvězdy Hlinka, Kratěna a Hlaváč plus zkušený obránce Richard Stehlík, přičemž za adekvátní náhradu lze považovat jen útočníky Lubomíra Vaice a Petra Nedvěda. Nyní už vyhaslá hvězda NHL má být hlavním tahákem Sparty v nové sezóně.

To Pardubice oproti loňsku ještě navýšily rozpočet a volné posty po Čalounovi a Čáslavovi zdárně zaplnily Somíkem a Martinem Richterem. Slušné hráčské zemětřesení nastalo ve Vítkovicích. Odešlo osm hráčů včetně takových jako Irgl, Kropáč, nebo Jasečko a dalších osm nových přišlo. Jedná se přitom o velmi zajímavá jména - hvězdami celé soutěže mají být Martin Prusek a Viktor Ujčík, zkušenosti rozhodně přinášejí i Prorok, Marušák, Trnka, Petrovický a Heš.

Co se týče hráčských hvězd, má nový ročník určitě co nabídnout. V soutěži se představí deset hrdinů z olympiády v Naganu, novými taháky jsou navíc Petr Nedvěd (Sparta), Jaroslav Balaštík (Zlín), Lubomír Sekeráš (Třinec), Petr Tenkrát (Kladno), Viktor Ujčík a Martin Prusek (oba Vítkovice), nebo Tomáš Vlasák (Plzeň).

Novinkou nové sezóny je fakt, že žádnému ze čtrnácti týmů nezačne po konci základní části dovolená. Kromě předkola play-off pro týmy na 7. - 10. místě, což se dobře osvědčilo už loni, totiž tentokrát budou ve hře pokračovat i mužstva končící základní část na 11. - 14. příčce. Tato mužstva se mezi sebou utkají čtyřkolově každý s každým, přičemž jim budou započítány body ze základní části.

"Bude to výrazně lepší stav než v minulém ročníku. Spoustě hráčům najednou na konci února neskončí sezóna," myslí si ředitel Asociace profesionálních klubů Stanislav Šulc. Nejhorší celek z těchto klání poté nastoupí v obnovené baráži hrané na čtyři vítězná utkání proti vítězi první hokejové ligy.

Dalším novým prvkem soutěže bude boj o dvě místa v nově vzniklé Lize mistrů pro nejlepší evropské celky. Do pohárového klání, které nahradí dosavadní turnaj Super Six, postoupí vedle mistra i vítěz základní části. Ta skončí 52. kolem 21. února, zápasy předkola play-off začnou o tři dny později. Nový mistr bude znám nejpozději 16. dubna 2008.

Reklama

  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice